Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τόσο κοστίζει το Goal Line Technology και το ημι-αυτόματο οφσάιντ!

Το SDNA έψαξε για την Super League σε όλη την Ευρώπη και παρουσιάζει το κοστολόγιο των δύο «εργαλειών» που πρότεινε ο ΠΑΟΚ να μπουν στην Super League.

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αφορμές για σκιές και διαιτητική γκρίνια, ο ΠΑΟΚ κατέθεσε στην Super League ένα αίτημα που αφορά την έρευνα αγοράς για να εγκατασταθούν συστήματα για Goal Line Technology, αλλά και για το ημι-αυτόματο οφσάιντ, που εγκαινιάστηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ και χρησιμοποιείται στο Champions League.

Δύο εργαλεία εξαιρετικά χρήσιμα σε ότι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, αλλά δύο εργαλεία… πολυτελείας. Κοστίζουν πολύ ακριβά και χρησιμοποιούνται από πολύ λίγες λίγκες στον κόσμο. Ο λόγος; Ποιος άλλος; Το υψηλό κόστος.

Το SDNA έκανε μία πρώτη έρευνα αγοράς και παρουσιάζει τα αποτελέσματα για λογαριασμό της Super League, πολύ πριν οι άνθρωποι της βγουν στην αγορά.

Το goal line technology είναι ένα σύστημα από πολλές κάμερες (από 12 έως 18) που τοποθετείται σε «στρατηγικά» σημεία του γηπέδου, ώστε να δίνει σε πραγματικό χρόνο τρισδιάστατη απεικόνιση από κάθε οπτική γωνία.

Το σύστημα αυτό στέλνει σήματα σε ένα control panel και το πόρισμα για το αν η μπάλα πέρασε η όχι την γραμμή βγαίνει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Η πρώτη λίγκα που εφάρμοσε το συγκεκριμένο σύστημα ήταν η Premier League που εμπιστεύτηκε το σύστημα Hawk-Eye, που αποτελεί δημιούργημα της Sony.

Το κόστος για κάθε ομάδα (μιλάμε για το 2015) ανήλθε στις 250.000 λίρες και η εγκατάσταση στα γήπεδα πήρε μόλις μία εβδομάδα.

Σταδιακά, στο κόλπο μπήκαν και άλλες εταιρίες, όπως η GoalControl, που τροφοδοτεί με το συγκεκριμένο σύστημα την γερμανική Bundesliga και την γαλλική Ligue 1, με το ποσό εγκατάστασης για κάθε ομάδα να κυμαίνεται από τις 150.000 έως τις 231.000 ευρώ, ανάλογα με την υποδομή που έχει κάθε γήπεδο.

Θα πρέπει να πούμε εδώ, ότι για να συμφωνήσει μία λίγκα με κάποια εταιρία που θα την προμηθεύσει με την Goal Line Technology, θα πρέπει η τελευταία να πάρει την έγκριση και την αποδοχή της FIFA, που επιτρέπει σε ελάχιστες εταιρίες να εγκαθιστούν τέτοια συστήματα.

Μην νομίζετε ότι όλες οι μεγάλες λίγκες έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα. Η ισπανική La Liga αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει, αφού το συνολικό κόστος εγκατάστασης ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ κρίθηκε πολύ μεγάλο από τις ομάδες και τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας Χαβιέρ Τεμπάς.

Κάπως έτσι, το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε Αγγλία (Premier League και Championship), Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, όπως φυσικά και από τις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA.

Σε ότι αφορά το Semi-Automated Offside Technology (SOAT) το ημί-αυτόματο σύστημα για τον καταλογισμό του οφσάιντ, που εγκαινιάστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το Champions League, βρίσκεται ακόμα στην κατηγορία «βλέπουμε και δεν αγγίζουμε», αφού προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο στην ιταλική Serie A, που από τον περσινό τελικό του Σούπερ Καπ τον περασμένο Ιανουάριο, έβαλε στην φαρέτρα της και το συγκεκριμένο «όπλο».

Για να εγκαταστήσει μία ομάδα το Semi-Automated Offside Technology θα πρέπει να έχει ήδη το Goal-Line Technology, αφού κάποιες από τις δικές του κάμερες δανείζεται για να βγάζει σε χρόνο λιγότερο του μισού λεπτού την απόλυτη απεικόνιση κάθε αμφισβητούμενης φάσης, όπου υπάρχει περίπτωση οφσάιντ.

Σε ότι αφορά το ιταλικό SOAT βασίζεται σε 12 κάμερες (8 του Goal Line Technology και 4 του τηλεοπτικού παρόχου που κάνει την μετάδοση) οι οποίες καταγράφουν την κίνηση του κάθε παίκτη, με αισθητήρες σε 29 σημεία του σώματος του (από την μύτη ως το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του), ώστε να δίνουν με απόλυτη ακρίβεια την σωστή ετυμηγορία σε κάθε φάση.

Πόσο πήγε το… κουστούμι: «Πολύ ακριβά. Μιλάμε για μία επένδυση που ξεπέρασε σε κόστος το ένα εκατομμύριο ευρώ», ήταν τα λόγια του CEO της Serie A, Λουίτζι ντι Σιέρβο.

Σε ότι αφορά την Premier League, οι ομάδες της ανθίστανται ακόμα στην εισαγωγή του SOAT, παρότι υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα 9 ομάδων που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και άλλες λίγκες εξετάζουν αν η τεχνολογία πρέπει να επεμβαίνει τόσο πολύ στο παιχνίδι ή αν πρέπει να εξαλειφθεί κάθε περίπτωση λάθος σε ότι αφορά τις περιπτώσεις οφσάιντ.

Υπάρχει όμως κι ένα τελευταίο ερώτημα. Ακόμα κι αν η Super League εγκρίνει το κονδύλι για τα δύο αυτά εργαλεία, πόσο σίγουροι είμαστε ότι οι υποδομές όλων των ελληνικών γηπέδων της Super League, μπορούν να υποδεχθούν τέτοια συστήματα καμερών;

Πηγή: sdna.gr