Tον τελευταίο καιρό στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον ΟΦΗ κυκλοφορεί ότι μια από τις αιτίες των σερί αρνητικών αποτελεσμάτων είναι και κάποιες αναταράξεις που φαίνεται να υπάρχουν στα αποδυτήρια της ομάδας.
Κάτι που ο Βάλντας Νταμπράουσκας διέψευσε στη σημερινή συνάντηση του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα αποδυτήρια είναι ενωμένα και παλεύουν οι παίκτες σκληρά στην προπόνηση”.
Αναφερόμενος στο δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊικό υπογράμμισε πως ο ΟΦΗ παίζει πάντα για τη νίκη χωρίς να αλλάζει τη νοοτροπία του ανάλογα με τον αντίπαλο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο Λιθουανός τεχνικός υπογράμμισε πως οι παίκτες του δεν θα πρέπει να μολυνθούν με τοξικότητα και μέλημα του προπονητικού τιμ είναι να καθαρίσουν το μυαλό των παικτών και να τους δώσουν αυτοπεποίθηση,.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Β. Νταμπράουσκας στη σημερινή συνάντηση του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΟΦΗ:
Για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό και το αν θα παίξει ο ΟΦΗ για τη νίκη : “Πάντα παίζουμε για τη νίκη, αλλά δε νικάμε αυτήν την περίοδο. Αλλά η νοοτροπία δεν μπορεί να αλλάξει. Προπονούμαστε για τη νίκη, προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας, η ένταση δεν πέφτει, αυτά που πρέπει να κάνεις για να βρεις τη λύση. Αυτό που είναι να γίνει θα γίνει, αλλά προετοιμαζόμαστε καλά”.
Για το φάρμακο που ψάχνει σε επίθεση και άμυνα: “Νομίζω ότι είναι η ισορροπία των δύο. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια μπήκε η αμφιβολία. Προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε τους εαυτούς μας από τις διάφορες απόψεις, τα social media και να επικεντρωθούμε στο χορτάρι.
Στα μεγάλα παιχνίδια που κερδίσαμε, κερδίσαμε με συγκεκριμένο στυλ, ήμασταν σταθεροί, είχαμε καλή ισορροπία. Στα τελευταία παιχνίδια, όπου μας επηρέασαν τα αποτελέσματα, χάσαμε λίγο αυτήν την ισορροπία, προσπαθήσαμε να ρίξουμε το βάρος στην επίθεση. Αλλά δεν είναι θέμα ποιότητας στην επίθεση. Βάλαμε στο μυαλό μας ότι «πρέπει να σκοράρουμε» και καμιά φορά, όταν το θέλεις τόσο πολύ, αυτές οι στιγμές φεύγουν. Πείτε μου άλλο παιχνίδι, που ακυρωθήκανε 3 γκολ. Χάνεις κάποια σουτ, κάποιες ευκαιρίες. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί.
Στα παιχνίδια που παίξαμε κόντρα σε Άρη, κόντρα σε ΠΑΟΚ, κόντρα σε ΑΕΚ, ήμασταν πολύ αποτελεσματικοί. Είχαμε την ευκαιρία, τελειώσαμε την ευκαιρία. Είχαμε κι άλλη ευκαιρία, τελειώσαμε και την άλλη ευκαιρία.
Τώρα δεν ήταν αυτό το θέμα, γιατί σε άλλα ματς είχαμε ευκαιρίες, αλλά δε σκοράραμε πάνω από 2 γκολ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί μόνο εναντίον της Λαμίας (και της ΑΕΚ) σκοράραμε 2 γκολ. Σε όλα τα άλλα παιχνίδια, παίρνουμε το προβάδισμα και δε βάζουμε δεύτερο γκολ.
Δεν είναι μόνο η άμυνα, γιατί υπάρχει και ο αντίπαλος που θα έχει τις ευκαιρίες του. Δε θα υπάρξει αγώνας που δε θα έχει και αντίπαλος τις ευκαιρίες του. Αλλά πρέπει να σκοράρεις. Είδατε στο παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό, σε παρόμοιες καταστάσεις, ο παίκτης του Άρη μπλόκαρε την μπάλα και η μπάλα έφθασε μπροστά του, για να σκοράρει σε άδειο τέρμα.
Και εμείς στο τελευταίο λεπτό, ο Νέιρα μπλοκάρει το βολέ του τερματοφύλακα και η μπάλα πάει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να το φθάσει. Ο Μοσκέρα σουτάρει και η μπάλα πάει στο δοκάρι και πάει άουτ.
Και κάποιες φορές, σουτάρεις την μπάλα και πάει δοκάρι και μέσα. Για αυτό πρέπει να αξίζεις αυτές τις καταστάσεις. Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υποστηρίξουμε τους παίκτες που είναι στο γήπεδο και να έχουν την ελευθερία να παίξουν.
Γιατί στο τέλος της μέρας, κάνεις τη δουλειά σου, οι φίλαθλοι έχουν τη δική τους γνώμη, οι προπονητές κάνουν τη δουλειά τους, αλλά η μπάλα θα πάει μέσα, αλλά όχι από τη δική μας επαφή. Θα πάει μέσα από τις επαφές των παικτών. Και αν τους βάλουμε αυτή την πίεση και μολύνουμε το μυαλό τους με τοξικότητα, τότε αυτό είναι που συμβαίνει. Για αυτό είναι το προπονητικό μας καθήκον να καθαρίσουμε το μυαλό τους, να τους δώσουμε αυτοπεποίθηση και να πιστεύουμε σε αυτούς”.
Για το αν οι παίκτες είναι πιο νευρικοί: “Μιλάω για όλα. Υπάρχει νευρικότητα, υπάρχουν αμφιβολίες. Ό,τι δεν είναι γραφτό να συμβεί, οτιδήποτε. Φυσικά και είναι. Γιατί πώς μπορείς να εξηγήσεις ότι πάμε στην προπόνηση, σκοράρουμε. Εκτελούμε πέναλτι, σκοράρουμε. Εκτελούμε φάουλ, σκοράρουμε. Και πάμε στο παιχνίδι και οι ευκαιρίες χάνονται.
Είναι καλοί παίκτες. Αλλά όταν πας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μέχρι και οι καλοί παίκτες «παγώνουν» κάποιες φορές. Για αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο για να τους απελευθερώσουμε”.
Αν είναι καλύτερο για τον ΟΦΗ που θα βρει απέναντι του έναν Παναθηναϊκό που θα παίξει ανοικτά: “Πάντα είναι πιο εύκολο να παίξεις όταν έχεις χώρους. Κάποιες φορές παίζεις εναντίον 10 παικτών και είναι όλοι μέσα στην περιοχή και είναι πιο δύσκολο να βρεις χώρους. Για παράδειγμα, πέρσι δύο φορές παίξαμε με 10 παίκτες και δε χάσαμε κανένα παιχνίδι. Παίξαμε για σχεδόν 90 λεπτά κόντρα στον ΠΑΟ με 10 παίκτες και δε χάσαμε. Μπορείς να πεις ότι ο ΠΑΟ δεν είναι καλή ομάδα; Γιατί είναι δύσκολο να παίξεις κόντρα σε σφιχτή άμυνα.
Κατά τη γνώμη μου, δημιουργήσαμε αρκετά κόντρα στον Βόλο, αλλά μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο τους εαυτούς μας και τον προπονητή, γιατί δε βρήκαμε τον τρόπο. Τώρα έχουμε ένα διαφορετικό σενάριο. Πρέπει να είμαστε γενναίοι, πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να πάμε να κάνουμε ό,τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε στο σπίτι μας”.
Για το αν είναι διαφορετικός ο νέος μήνας, μετά τον δύσκολο που πέρασε: “Το πιστεύω, υπάρχουν κάποια κριτήρια. Οι παίκτες παλεύουν, είναι εμφανές. Από το πρώτο λεπτό, προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το πλάνο. Το πλάνο πάντα είναι συνδεδεμένο με το αν πάρεις 3 βαθμούς ή 1 βαθμό. Όταν βάλαμε το γκολ στο 89′ με τον Μεγιάδο, ήμασταν η καλύτερη ομάδα, οι καλύτεροι παίκτες, όλα είναι καλά. Στο 90′, όταν ο διαιτητής και το VAR ακύρωσαν το γκολ, ήμασταν οι χειρότεροι. Δεν είναι έτσι, οι παίκτες εκτελούν το πλάνο, εμείς ως προπονητές βλέπουμε πώς εκτελούν το πλάνο, τα αποδυτήρια είναι ενωμένα και παλεύουν σκληρά στην προπόνηση. Όταν είναι αυτά τα κομμάτια μαζί σε κάθε ματς, έχουμε καλές πιθανότητες.
Είχαμε ένα δύσκολο μήνα τον Οκτώβρη και μετά νομίζαμε ότι θα είναι ευκολότερος μήνας, αλλά δεν το πετύχαμε. Οπότε, βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι και θα δούμε τι θα συμβεί”.