Σε δημοσίευση της περασμένης Παρασκευής (28/4) σημειώναμε πως συνολικά επτά αγώνες στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής κρίθηκαν στα… χαρτιά επειδή σε ισάριθμες περιπτώσεις ομάδες αρνήθηκαν να ταξιδέψουν για να εκτελέσουν την αγωνιστική τους υποχρέωση.
Πρόσφατο και πλέον «ηχηρό» παράδειγμα είναι αυτό της ΑΕ Μυκόνου, η διοίκηση της οποίας προτίμησε να αποφύγει το υψηλό κόστος και την ταλαιπωρία του ταξιδιού στη Ρόδο για την τελευταία αγωνιστική, αγνοώντας την υποχρέωσή της απέναντι στην αξιοπιστία του Πρωταθλήματος, αλλά και στην ιστορία του ίδιου του συλλόγου που εκπροσωπεί.
Θα ήταν, ωστόσο, σαφώς πιο δύσκολη μία τέτοια απόφαση για τις διοικήσεις, αν γνώριζαν πως θα ήταν πιο «βαριές» οι ποινές που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ως συνέπειες. Εν αντιθέσει με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, από πέρσι ο νομοθέτης έχει ελαφρύνει αυτές τις συνέπειες, προβλέποντας ποινές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν και… πριμοδοτήσεις! Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράγραφο «2» στο άρθρο «17» του ΚΑΠ, «ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα… …τιμωρείται με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3 και με χρηματική ποινή έως 2.000 ευρώ στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής».
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι αγώνες αυτοί «προσμετρώνται κανονικά για την έκτιση των ποινών των ποδοσφαιριστών, των αξιοματούχων της αντιπάλου ομάδας, όπως και της ίδιας της αντιπάλου (π.χ. ποινή κεκλεισμένων θυρών)». Ευλόγως συμπεραίνει κανείς πως π.χ. στην περίπτωση της ΑΕ Μυκόνου, η νησιωτική ομάδα θα είχε σαφώς περισσότερους και σημαντικότερους λόγους για να μην ταξιδέψει στη Ρόδο για ένα αδιάφορο βαθμολογικά -για εκείνη- παιχνίδι, από τη στιγμή που ούτε βαθμολογικές συνέπειες θα είχε στο τρέχον ή το επόμενο πρωτάθλημα, ούτε υψηλότερο θα ήταν το κόστος της απόφασής της.
Είναι γεγονός ότι στους κόλπους της ΕΠΟ έχει προκληθεί αρκετός προβληματισμός από το φαινόμενο των αλλεπάλληλων παραιτήσεων από αγώνες ειδικά στο πρωτάθλημα του 4ου ομίλου. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που εκτιμούν πως εξ αυτού του λόγου το προσεχές καλοκαίρι πιθανόν να επανέλθουν οι πιο αυστηρές ποινές που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να το σκέφτονται… λίγο παραπάνω οι παράγοντες των σωματείων πριν αποφασίσουν να αποφύγουν τις πιο ασύμφορες μετακινήσεις τους.
ΠΗΓΗ: SOCCERLIVE.GR