Στη Ρόδο τα βασικότερα μέτωπα τα ξημερώματα βρίσκονταν στη Μαλώνα και το Βάτι καθώς και στην περιοχή του Γενναδίου.
Συνεχίζεται για ακόμη μια ήμερα η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα, με την πυρκαγιά στο νησί των Δωδεκανήσων να μαίνεται για ένατο συνεχόμενο 24ωρο.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, στη σκία και της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Κάρυστο με την πτώση του Canadair που είχε ως συνέπεια και τον θάνατο των δύο χειριστών του, του 34χρονου Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του 27χρονου συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη.
Στη Ρόδο τα βασικότερα μέτωπα τα ξημερώματα βρίσκονταν στη Μαλώνα και το Βάτι καθώς και στην περιοχή του Γενναδίου.
Πως εξελίχθηκε η πυρκαγιά
Διαδραστικό γράφημα της «Κ» αποτυπώνει την πορεία των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη όλες τις τελευταίες ημέρες. Όπως φαίνεται, στις 20 Ιουλίου το επίκεντρο της φωτιάς, που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου, βρισκόταν κοντά στα χωριά Εμπωνας και Απόλλωνα, έχοντας ήδη κάψει 16.310 στρέμματα. Στις 21 και 22 Ιουλίου, το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε ταχύτατα προς το νότο, πλησιάζοντας τον οικισμό Λάερμα, ενώ έχουν καεί 27.123 στρέμματα. Η πλέον καταστροφική ημέρα ήταν η Κυριακή καθώς η πυρκαγιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφθασε στην ακτή, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.
Οσον αφορά την Κέρκυρα, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού, καταγράφονται δύο βασικά μέτωπα. Το πρώτο βρίσκεται κοντά στην Ημερολιά (για την οποία δόθηκε χθες εντολή εκκένωσης) και το δεύτερο κινείται προς το Λαύκι. Στην Κάρυστο υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές εστίες, μακριά από οικιστικές περιοχές
Ακραίος κίνδυνος για έξι περιφέρειες
Ακραίος είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόντα επεισόδια πυρκαγιών.
Πηγή: Καθημερινή