Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπόθεση στημένων παιχνιδιών: «Να αναβληθεί η έναρξη του πρωταθλήματος!»

Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και νομικός συνεργάτης της FIFA, Γρηγόρης Ιωαννίδης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα όσο είναι ανοιχτή η υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τo «dikisports», όσον αφορά στην υπόθεση των «στημένων», το κύκλωμα χειραγώγησε τρία ματς της Super League 1 και πόνταρε σε ακριβές σκορ στη Super League 2.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού… τρέχουν, αφού, σύμφωνα με το «dikisports» ξεκίνησαν οι πειθαρχικές διαδικασίες έναντι 15 ΠΑΕ μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας, Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου.

Ωστόσο, το εν λόγω Μέσο, φέρνει στο φως της δημοσιότητας κι άλλα στοιχεία όσον αφορά στην υπόθεση τονίζοντας ότι το κύκλωμα οδήγησε σε τρία χειραγωγημένα ματς των play out της Super League 1 και πόνταρε στο ακριβές σκορ για ματς της Super League 2.

Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και νομικός συνεργάτης της FIFA, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μιλώντας στο bwinΣΠΟΡ FM 94.6 εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα όσο είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεση.

«Η ΕΠΟ μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με την ελληνική δικαιοσύνη. Κάθε ενέργεια μπορεί να γίνει με ανεξάρτητη διαδικασία. Μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα από την ποινική διαδικασία. Κανονιστική ευθύνη έχουν και οι λίγκες, δηλαδή μπορούν να αρχίσουν τη διαδικασία η Super League 1 και η Super League 2. Η αθλητική δικαστική εξουσία, που πηγάζει από την ΕΠΟ, είναι ανεξάρτητη και δεν επιτρέπει συμμετοχή της κυβέρνησης», είπε και συνέχισε:

«Δεν πρέπει να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα, γιατί εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες, σημαίνει ότι υπάρχει αλλοίωση. Μπορεί να υπάρχει αλλοίωση αποτελεσμάτων και πρωταθλημάτων. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν τα πρωταθλήματα όταν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να αποδειχτούν οι κατηγορίες. Τότε θα πρέπει να υπάρχει ανακατάταξη, τόσο στην ανώτερη όσο και στην κατώτερη κατηγορία», σημείωσε.

Όσο για το πώς θα πρέπει να χειριστούν τα αρμόδια όργανα την υπόθεση, είπε: «Οι δικαστές θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικών που θα τους κατευθύνουν στη νομολογία του CAS. Θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο της FIFA και της UEFA. Τα στοιχεία που υπάρχουν, είτε είναι οπτικοακουστικό υλικό είτε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, σημαίνει αλλά θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις».

Τέλος, για τις πιθανές ποινές και αν προκύπτει ακόμη και ζήτημα υποβιβασμού ομάδων σχολίασε: «Το βάρος απόδειξης στο αθλητικό δίκαιο είναι σαν μια σκάλα που ανοίγει και κλείνει. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατηγορία, τόσο πιο ψηλά πρέπει να σηκώσεις τη σκάλα για το βάρος απόδειξης»

Πηγή: gazzetta.gr