Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Τουλάχιστον 122 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες (Video)

Τουλάχιστον 76 νεκροί, 440 τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοι είναι έως στιγμής απολογισμός του φονικού σεισμού 7,8 βαθμών Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ στα σύνορα με τη Συρία.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις τουλάχιστον τρεις συριακές πόλεις (Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια), σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ στην Τουρκία επλήγησαν τουλάχιστον 10 πόλεις. Έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες κτήρια, 130 μόνο στη Μαλάτεια, όπου υπάρχουν 220 τραυματίες. Επί ποδός οι τουρκικές δυνάμεις διάσωσης ψάχνουν ανθρώπους στα συντρίμμια. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κύπρο και στο Λίβανο. Η διάρκεια ήταν τουλάχιστον 40 δεύτερα σύμφωνα με μαρτυρίες.

Πάντως, δείχνουν να περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την κεντρική Τουρκία.


Ο επιχειρησιακός διευθυντής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Λουίτζι Ντ’ Άντζελο διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων.


Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.


Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.


Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

πηγή sportfm.gr