Ευνουχίζουν ακόμη και σήμερα σκύλους με μεσαιωνικές πρακτικές – Ανατριχιαστική η περιγραφή του κτηνίατρου για το πως έγινε ο ευνουχισμός
Εικόνες σκληρές, βγαλμένες όμως από την καθημερινή πραγματικότητα και την εξαθλίωση που βιώνουν εκατοντάδες , χιλιάδες βαρελόσκυλα. Σκυλιά δεμένα σε δέντρα και βαρέλια, που εξακολουθούν να ζουν και να πεθαίνουν σαν σκιάχτρα στα ορεινά της Κρήτης. Κατακρεουργημένα με ψαλίδια, όπως το σκυλί που βρέθηκε δεμένο χθες Σάββατο 8 Ιουλίου, σε κάδους, λίγα μέτρα μακριά από το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.
Η εικόνα ήταν σοκαριστική ακόμη για τον κτηνίατρο στον οποίο μεταφέρθηκε άμεσα για τις πρώτες βοήθειες από εθελόντριες της φιλοζωικής ομάδας Νοιάζομαι. Το νεαρό βελγικό λυκόσκυλο έχει ακρωτηριαστεί βάναυσα στα αυτιά του, από κτηνοτρόφο, ο οποίος προφανώς βλέποντας πως προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία και μόλυνση στο άτυχο σκυλί, το έδεσε με σκοινί στους κάδους των σκουπιδιών έξω από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Την ίδια στιγμή το γύρο της χώρας κάνουν οι εξίσου σοκαριστικές εικόνες με το σκυλί που εντοπίστηκε στην περιοχή της Αμμουδάρας Μαλεβιζίου, το οποίο είχε ευνουχιστεί με δεματικό στα γενετικά του όργανα. Τη διαπίστωση έκανε έκπληκτος ο κτηνίατρος Ανδρέας Μπαντουβας όταν το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε στο ιατρείο του με συμπτώματα σηψαιμίας.
Η περιγραφή του έμπειρου κτηνίατρου, για το πως έγινε ο ευνουχισμός του άτυχου σκυλιού είναι ανατριχιαστική. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο φαίνεται πως η τύχη θα χαμογελάσει στο άτυχο σκυλάκι καθώς οι άνθρωποι που τον βρήκαν στο δρόμο και τον μετέφεραν στο Κτηνιατρείο του κ. Μπαντουβά, αποφάσισαν να τον υιοθετήσουν για να μην ξανακινδυνεύσει ποτέ, ενώ έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει το Α/Τ Μαλεβιζίου.
Ο ακρωτηριασμένο Βελγικό λυκόσκυλο στο Ρέθυμνο πήρε το όνομα Μπρούνο από τις εθελόντριες που το διέσωσαν,. κάνουν έκκληση ώστε να βρεθεί οικογένεια για το άτυχο ζωάκι. Όπως εξηγεί η κ. Βάλια Τσερβάκη ο Μπρούνο παρά την ταλαιπωρία του είναι υγιής, νεαρής ηλικίας και με πολύ καλό χαρακτήρα
Για απαράδεκτες και μεσαιωνικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην ύπαιθρο της Κρήτης κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων που ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να εκλείψουν οι εικόνες με τα εξαθλιωμένα βαρελόσκυλα στα ορεινά του νησιού.
Σε γραπτή δήλωση τους τα μέλη της φιλοζωικής Ομάδας Σείριος Ηρακλείου αναφέρονται τόσο στα δυο απαράδεκτα περιστατικά που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα όσο και ευρύτερα στη μεγάλη πληγή που αποτελούν τα βαρελόσκυλα στην Κρήτη καταλύοντας κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπιάς. Φαινόμενο που ανατροφοδοτεί αδιάκοπα και τον αριθμό των αδέσποτων που καταλήγουν στον αστικό ιστό ων πόλεων της Κρήτης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εικόνες που συναντούν καθημερινά τουρίστες, πολίτες και εθελοντές στις ορεινές περιοχές της Κρήτης είναι συγκλονιστικές. Σκυλιά όπως ο άτυχος Μπρούνο, και το σκυλί που βρέθηκε στην Αμμουδάρα, ακρωτηριασμένα βάναυσα, δεμένα σε βαρέλια και παραπήγματα, χωρίς τροφή και στοιχειώδη περίθαλψή να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Οι καταγγελίες πέφτουν στο κενό, αφού δεν υπάρχει πουθενά υποδομή για να φιλοξενηθούν τα ζώα ακόμη και αν διαταχθεί η αφαίρεση τους. Είναι ώρα η πολιτεία και οι τοπικές αρχές να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους, με προγράμματα ενημέρωσης με το συντονισμό της περιφέρειας Κρήτης και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για να εκλείψουν μεσαιωνικές πρακτικές που αποτελούν όνειδος.