Το Athletiko αναλύει τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας τη νέα σεζόν – Με πλέι οφ και πλέι άουτ!
Το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του, με τις τελευταίες δύο αγωνιστικές του 2ου ομίλου, ο οποίος λόγω εκκρεμοδικιών καθυστέρησε να τελειώσει στην προγραμματισμένη ημερομηνία.
Η σεζόν 2024-25 είναι δεδομένο από τις πιο συναρπαστικές, τόσο για τη μάχη του πρωταθλητή και την άνοδο στη Super League 2 που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, όσο και για την αποφυγή του υποβιβασμού στα τοπικά πρωταθλήματα. Νέστος Χρυσούπολης (1ος), Ελλάς Σύρου (3ος), Μαρκό (4ος) χαμογέλασαν στο τέλος και θα αγωνιστούν σε επαγγελματική κατηγορία, με την Αναγέννηση Καρδίτσας να τους ακολουθεί κατά 99%.
Ωστόσο το φετινό format με τους 4ους ομίλους των 18 μάξιμουμ ομάδων δεν θα εφαρμοστεί ξανά. Όπως έχει ανακοινωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, στην προκήρυξη που ανάρτησε η ΕΠΟ στην επίσημη ιστοσελίδα της και έπειτα από απόφαση της επιτροπής διοργανώσεων της ομοσπονδίας, τη σεζόν 2025-26 η Γ’ εθνική θα πάρει μία νέα μορφή.
Με 6 ομίλους των 12 ομάδων
Η Γ’ εθνική παραμένει ως έχει, υπό την έννοια της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας και στη Super League 2 θα προβιβαστούν 4 ομάδες, όπως δηλαδή κάθε χρόνο. Στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν θα συμμετάσχουν 72 ομάδες χωρισμένες σε 6 ομίλους. Δηλαδή 12 ομάδες ανά όμιλο, με γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι η κανονική διάρκεια θα περιλαμβάνει 22 αγωνιστικές (διπλοί αγώνες, 11 εντός και 11 εκτός). Όλοι θα παίξουν με όλους.
Άνοδος / 2η Φάση
Με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας θα διεξαχθεί ένα νέο ειδικό πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή των ομάδων που τερμάτισαν από την 1η μέχρι την 6η θέση, ανά όμιλο.
Δηλαδή, οι πρώτες 6 ομάδες κάθε ομίλου (1-6) θα αγωνιστούν σ΄ ένα μίνι πρωτάθλημα, ουσιαστικά στον ίδιο όμιλο μ’ αυτόν της κανονικής διάρκειας. Αυτή τη φορά θα δώσουν πέντε ματς, όχι διπλά. Η κάθε ομάδα θα δώσει μονά παιχνίδια (3 εντός / 2 εκτός ή αντίστροφα, μετά από κλήρωση), κρατώντας τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας. Ο πρώτος κάθε ομίλου και οι δύο καλύτεροι 2οι θα προκριθούν στην επόμενη φάση.
Άνοδος / 3η φάση
Στην τελική φάση για την άνοδο στη Super League 2 θα σχηματιστούν δύο νέοι όμιλοι. Ο Βόρειος και ο Νότιος, από 4 ομάδες ο καθένας. Στον «βορρά» θα βρεθούν οι ομάδες που κατέκτησαν την πρώτη θέση της 2η φάσης στους ομίλους 1ο, 2ο, 3ο και ο καλύτερος δεύτερος από τους τρεις αυτούς ομίλους. Στο «νότο» θα συμμετάσχουν οι πρώτοι 4ου, 5ου, 6ου ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος των ομίλων αυτών.
Η κάθε ομάδα θα δώσει έξι αγώνες (3 εντός, 3 εκτός, άρα διπλούς), χωρίς ωστόσο να μεταφέρει τους βαθμούς που συγκέντρωσε στις προηγούμενες φάσεις. Άρα από το μηδέν. Οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου (σύνολο 4 ομάδες) θα πάρουν το εισιτήριο προβιβασμού για τη Super League 2 της σεζόν 2026/2027.
Υποβιβασμός / 2η φάση
Όσον αφορά τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία θα σχηματιστούν 6 νέοι όμιλοι. Κάθε ένας απ’ αυτούς θα αποτελείται από τις ομάδες που τερμάτισαν στις τελευταίες έξι θέσεις. Από την 7η δηλαδή, έως την 12η θέση. Θα αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα, ουσιαστικά στον ίδιο όμιλο μ’ αυτόν της κανονικής διάρκειας. Η κάθε ομάδα θα δώσει πέντε ματς, όχι διπλά, (3 εντός / 2 εκτός ή αντίστροφα, μετά από κλήρωση), κρατώντας τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας. Οι 3 τελευταίοι κάθε ομίλου (3χ6= 18 ομάδες) υποβιβάζονται στο τοπικό πρωτάθλημα.
Τι ισχύει με τους «μικρούς»
Την αγωνιστική περίοδο 2024 – 2025 ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή δύο (2) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 01.01.2003 (Κ21) και εντεύθεν στην αρχική ενδεκάδα για όλη την χρονική διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο από την επόμενη, 2025 – 2026, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δύο (2) ποδοσφαιριστών γεννηθέντων από 01.01.2007 (Κ19) και εντεύθεν στην ενδεκάδα για όλη την χρονική διάρκεια του αγώνα.
Το όριο των «ξένων»
Για τη σεζόν 2025 – 2026, όπως δηλαδή και φέτος, θα επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες, από τους οποίους θα επιτρέπεται να αγωνίζονται έως δύο (2) παίκτες στην ενδεκάδα.