«Μη με χτυπάτε άλλο…». Η φράση που βγήκε από τα χείλη του 19χρονου Άλκη Καμπανού, λίγο προτού ξεψυχήσει πεσμένος στο πεζοδρόμιο, ήταν μία αγωνιώδης έκκληση προς τους δράστες να σταματήσουν τα συνεχόμενα σφοδρά χτυπήματα και τις μαχαιριές εις βάρος του, προϊόν -όπως θα αποδεικνυόταν αργότερα- τυφλής οπαδικής βίας.
Η φράση αυτή έμελλε να γίνει σύνθημα κατά του χουλιγκανισμού και ο άτυχος φοιτητής του Οικονομικού του ΑΠΘ, σύμβολο στον αγώνα ενάντια στη βία εντός και εκτός γηπέδων.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση που «πάγωσε» το πανελλήνιο, οι 12 κατηγορούμενοι -ηλικίας 21 έως 26 ετών, όλοι προσωρινά κρατούμενοι- θα βρεθούν την Τετάρτη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δίκη τους.
Μοιάζει με τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι στην ίδια αίθουσα και ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου εκδικάστηκαν τα τελευταία χρόνια δύο ακόμη θανατηφόρα οπαδικά επεισόδια, που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, με θύματα νεαρούς. Πρόκειται για τις περιπτώσεις του 24χρονου Κύπριου Νάσου Κωνσταντίνου και του 28χρονου Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι
Γιατί κατηγορούνται οι 12
Το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εις βάρος των δύο φίλων του, στο ίδιο συμβάν, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.
Οι 12 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.
Περαιτέρω, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΜΕ