Δεν είναι μια απλή ομάδα. Είναι μια παρέα, μια ιδέα, μια μπασκετική ψυχή που δεν λέει να… αποσυρθεί.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, εκεί που οι αναμνήσεις από παλιές μπασκετικές δόξες συναντούν το σήμερα, μια ξεχωριστή γυναικεία ομάδα γράφει ιστορία.
Το Γυναικείο τμήμα του Σύνδεσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ηρακλείου δεν είναι μόνο μια παρέα πρώην αθλητριών που αποφάσισε να ξαναφορέσει τη φανέλα.
Είναι η πρώτη γυναικεία ομάδα στην Κρήτη που μπαίνει δυναμικά στο εργασιακό πρωτάθλημα, διεκδικώντας χώρο – όχι μόνο στο παρκέ, αλλά και σε όλα όσα έχει να πει και να κάνει ο αθλητισμός για την κοινωνία.
Με πείσμα, εμπειρία, χιούμορ και πολύ πάθος, οι βετεράνες του Ηρακλείου δείχνουν πως το μπάσκετ δεν έχει ηλικία, έχει μόνο καρδιά.
Τις συναντήσαμε, τις ακούσαμε και καταγράψαμε τη δική τους μπασκετική “επιστροφή”.
Μιλήσαμε για καλάθια, για σπασμένα γόνατα, για φίλες ζωής, αλλά και για το τι σημαίνει πραγματικά να παίζεις για την αγάπη του παιχνιδιού – και μόνο.
Πότε ιδρύθηκε ο γυναικείος σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστριών Ηρακλείου
Στις 23/2/2019 δόθηκε το πράσινο φως, ώστε οι βετεράνοι μπάσκετ του Ηρακλείου να αποκτήσουν έναν φορέα ο οποίος θα κατέχει δυναμικό ρόλο στα μπασκετικά δρώμενα του νησιού, αλλά και της χώρας, τον Σύνδεσμο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ηρακλείου.
Απ’ αρχής ο Σ.ΒΕ.Κ.Η. είχε άρωμα γυναίκας, καθώς σε όλα τα διοικητικά συμβούλια υπήρχε πάντα συμμετοχή βετεράνων καλαθοσφαιριστριών. Η γυναικεία ομάδα του Σ.ΒΕ.Κ.Η. πήρε σάρκα και οστά το 2022, με πρώτη επίσημη συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων το 2023 στην Λάρισα.
Ποιο ήταν το αρχικό πλάνο σας και ποιοι οι στόχοι; Έχουν αλλάξει στην πορεία ;
Κύριος στόχος της ομάδας ήταν και είναι η ένωση και η υποστήριξη παλαίμαχων καλαθοσφαιριστριών της πόλης, προάγοντας το πνεύμα του αθλητισμού και της φιλίας. Σαν ένας «ζωντανός» οργανισμός, εξελίσσεται διοργανώνοντας, αλλά και συμμετέχοντας σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος του γυναικείου τμήματος του ΣΒΕΚΗ.; Aπο ποιες ομάδες και ποιες είναι η ηλικίες των αθλητριών
Το γυναικείο τμήμα του Σ.ΒΕ.Κ.Η. αριθμεί περίπου 40 μέλη, από τα οποία οι 30 είναι ενεργές παίκτριες. Η ηλικιακή γκάμα περιλαμβάνει αθλήτριες από 36 έως και.. 60 ετών!
Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή στο εργασιακό πρωτάθλημα; Ποια ήταν τα συναισθήματα στην πρώτη σας συμμετοχή;
Κατά το 2025, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης του εργασιακού πρωταθλήματος “Νίκος Τούλης” του Δήμου Ηρακλείου, η συμμετοχή της πρώτης, αμιγώς, γυναικείας ομάδας είναι πλέον γεγονός!! Η γυναικεία ομάδα του ΣΒΕΚΗ ένιωσε ότι για ακόμη μια φορά μπορεί να ακουστεί και να καταρρίψει ένα ακόμα taboo. Οι συμμετέχουσες παίκτριες ήξεραν πλέον ότι μπορούσαν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν.. και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα να διαγραφεί το: “δεν μπορώ”..
Ποια ήταν η αντίδραση των άλλων ομάδων και αν αντιμετωπίσατε δυσκολίες;
Πρακτικές δυσκολίες δεν υπήρχαν όσον αφορά τη συμμετοχή στο εργασιακό. Όταν τέθηκε το θέμα της συμμετοχής της γυναικείας ομάδας του ΣΒΕΚΗ σε ένα αμιγώς ανδρικό πρωτάθλημα μπάσκετ, ήταν όλες πρόθυμες να αποδείξουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο προκειμένου να παίζουν μπάσκετ!
Με την συμμετοχή τους υπογράμμισαν την ανάγκη να εκλείπουν από τη διοργάνωση τα όποια σχόλια σεξισμού και μισογυνισμού. Ακόμα κι αν από την πρώτη αγωνιστική γίναμε αποδέκτες τέτοιων σχολίων, προτιμήσαμε να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ. γνωρίζουμε εξαρχής ότι το εγχείρημα της παρουσίας μας δεν ήταν εύκολο να το αποδεχτούν άμεσα και με τον απαιτούμε σεβασμό τόσοι πολλοί και διαφορετικής πορείας και αφετηρίας άνθρωποι.
Έχοντας πλέον ολοκληρώσει 11 αγώνες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς την αγωνιστική αντιμετώπιση του γυναικείου μπάσκετ, γι αυτό και θα συνεχίσουν!!
Ποιες είναι οι δράσεις πέρα από τις γραμμές του παρκέ;
Πέρα από τα παρκέ, η γυναικεία ομάδα του ΣΒΕΚΗ αγωνίζεται να περάσει και μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα μέσα από ποικίλες δράσεις. Ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις αυτές είναι:
i) συμμετοχή σε αγώνες 3 on 3 στην πλατεία Ελευθερίας που αφορούσε την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης
ii) συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα γυναίκας στήνοντας καλλιτεχνικά δρώμενα με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης
iii) καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
iv) επίσκεψη στα Τέμπη αποτίοντας τιμή στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών
v) συμμετοχή στο Matala beach Festival στο event του street painting κ.α.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη “νίκη” σας μέχρι σήμερα
Σαφώς η μεγαλύτερη “νίκη” τους μέχρι σήμερα, είναι η 3η συνεχόμενη συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων μπάσκετ εκπροσωπώντας την πόλη του Ηρακλείου και μάλιστα με την πολυπληθέστερη συμμετοχή ομάδας!
Η πιο συγκινητική στιγμή ;
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές τους ήταν αδιαμφισβήτητα η επίσκεψη στα Τέμπη αφήνοντας η κάθε μια από ένα τριαντάφυλλο στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος. Επίσης, ο πρώτος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος βετεράνων που συμμετείχαν, αποτελεί μια από τις πιο αξιομνημόνευτες αναμνήσεις τους.
Το δικό σας μήνυμα στα κορίτσια που ξεκινούν τώρα το Μπάσκετ;
Όποια/όποιος ξεκινάει σήμερα τον αθλητισμό μην βάζει όρια στον εαυτό της/του.. Ποτέ μην τα παρατούν! Οι αποτυχίες και οι αναποδιές είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Στον αθλητισμό ποτέ δεν παίζουμε πραγματικά εναντίον ενός αντιπάλου. Παίζουμε ενάντια στον εαυτό μας – ενάντια στα δικά μας υψηλότερα πρότυπα, και όταν φτάνεις στα όριά μας, είναι καθαρή ευτυχία!
Τα επόμενα σας σχέδια …
Σχέδια για το μέλλον..? Να παραμείνουν στα ενεργές στο παρκέ, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα. Δεν αποκλείεται να τις δούμε να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ βετεράνων ή ακόμα και στο παγκόσμιο.. για βετεράνες μπασκετμπολίστριες του Ηρακλείου.. sky is the limit!
Υπάρχουν πειράγματα και αν υπάρχει στήριξη από την οικογένεια σας
Κάθε μια από τις παίκτριες του ΣΒΕΚΗ έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ομάδα.. στηρίζουν η μια την άλλη… γκρινίαζουν… χαίρονται με τις χαρές της κάθε μιας, αλλά και λυπούνται με τις λύπες… τόσο διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά συνάμα με αρκετά σημεία ταύτισης!
Πλέον οι ατάκες τύπου: “πάτε πάλι για μπάσκετ στα γεράματα;”, όχι μόνο δεν τις ενοχλούν, αλλά τους δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι το μπάσκετ δεν έχει ηλικία.. δεν έχει έχει φύλλο! Πέρα από τα πειράγματα, όλες δηλώνουν ότι ο οικογενειακός τους περίγυρος στηρίζει αυτή τους την επιλογή.. και γιατί όχι? Αν αυτό συμβάλλει (είτε λίγο είτε πολύ) στην ευτυχία τους, τότε η υποστήριξει από την οικογένεια είναι δεδομένη!
Μέσα από την ταυτότητα του ΣΒΕΚΗ και την μέχρι σήμερα πορεία του γυναικείου τμήματος, προσπαθούν να αναδείξουν τι είναι αυτό που κινητοποιεί κάποιον/α να κάνει κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος το θεωρεί είτε απίθανο, είτε παράτολμο ή ακόμα και τρελό είτε εντός είτε εκτός γηπέδων!