Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Τζώρτζογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην “Πατρίς Σπορ” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σύσταση της Δ’ Εθνικής, τα σχέδια της ΕΠΟ για την Γ’ Εθνική, στο Μητρώο αλλά και την δωρεά Ηλιόπουλου που έχει καθυστερήσει.
Ουσιαστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣΗ, επιβεβαίωσε για όσα σας είχε προϊδεάσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, το Primesport.gr.
Θέμα Primesport.gr | Τα δύο σενάρια για το νέο “Περιφερειακό”
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΠΟ, δεύτερος στην ιεραρχία της ηγεσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά συνάμα και ο άνθρωπος ο οποίος ηγείται του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της χώρας, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου, μίλησε αποκλειστικά στην Πατρίς Σπορ, σε μια συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί. Απαντά σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας σε σχέση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τη σύσταση της Δ Εθνικής, την πορεία της Επιτροπής Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, τη δωρεά του Ιδρύματος «Τάκης Ηλιόπουλος» στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το Μητρώο, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν, σε αυτό που αποκαλούμε «βάση» της ελληνικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας.
-κ. Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες έχουμε στο προσκήνιο το θέμα της σύστασης Δ Εθνικής. Πού βρισκόμαστε σήμερα;
-«Το θέμα της Δ Εθνικής βρίσκεται στο στάδιο των επιτροπών. Έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις, ανάμεσα στην επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοργανώσεων, τον κ. Σιδέρη, ο οποίος έχει την εμπειρία της Γ Εθνικής και των προβλημάτων της. Είμαστε πολύ κοντά να κατεβάσουμε την πρόταση στην ΕΕ/ΕΠΟ, ώστε να βελριωθει, ή να περάσει ως έχει και να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι, στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Τις επόμενες βομάδες, θα έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες σκέψεις».
-Το πλάνο αυτό, περιλαμβάνει Δ Εθνική;
-«Ακριβώς, μιλάμε για μια Γ Εθνική, ημιεπαγγελματική, η οποία θα αποτελείται από δυο ομίλους, 14 ή 16 ομάδων, βόρειο και νότιο. Επίσης μια Δ Εθνική η οποία θα αποτελείται από 10 ή 12 ομίλους των 10 ή 12 ομάδων, με γεωγραφικά κριτήρια. Θεωρούμε ένα τέτοιο φορμάτ, θα έχει σημαντικά οφέλη και με τις όποιες διαφοροποιήσεις ή βελτιώσεις, θα είμαστε έτοιμοι τη μεθεπόμενη σεζόν, να προχωρήσουμε με αυτό».
«Οι αλλαγές θα ωφελήσουν το ποδόσφαιρο»
-Προσωπικά και στο παρελθόν, είχατε στις Γ.Σ. της ΕΠΟ ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας διευρυμένης κατηγορίας, με περιφερειακά κριτήρια. Θα θέλατε να μας αναπτύξετε τη θέση σας;
-«Ήμουν πάντα κ. Φραγογιαννόπουλε, διότι δυστυχώς η Γ Εθνική, λόγω των πολλών εξόδων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Έχουμε τέσσερις ομάδες μεσούσης της σεζόν οι οποίες αποσύρθηκαν, ξέχωρα από εκείνες που αποσύρθηκαν το καλοκαίρι, επειδή δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα έξοδα. Θα έχουμε με τη νέα κατάσταση, πιο ανταγωνιστικά, πι απρόβλεπτα πρωταθλήματα, με ομάδες ίδιας δυναμικής και ποιότητας. Διαιτητές θα βγουν εκτός νομών και θα αποκτήσουν εμπειρίες. Θεωρώ ότι αυτή η νέα δομή θα έχει σημαντικά οφέλη για όλες τις ομάδες και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
«Ισχυρές στρατηγικές επικοινωνίας και διαφήμισης»
-Είστε ο άνθρωπος ο οποίος έριξε τον σπόρο ώστε να αποκτήσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θεσμικά μια επιτροπή μέσα στην ΕΠΟ. Θέλετε να μιλήσετε για το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου το οποίο ιδρύσατε;
-«Είναι πράγματι ένα όραμα το οποίο ξεκίνησε γύρω στο 2009, 2010. Να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω από εκεί όπου η Πολιτεία λόγω των ειδικών συνθηκών, της κρίσης, κάποιες φορές λόγω της αδιαφορίας, δεν έδινε την πρέπουσα σημασία που έπρεπε να δώσει στα ερασιτεχνικά σωματεία, τον ερασιτέχνη παράγοντα. Με αυτή τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, αλλά και την επιτροπή, θέλουμε να αναδείξουν το προϊόν. Τρεις χιλιάδες ιστοσελίδες σωματείων. Δυο χιλιάδες γήπεδα που αγωνίζονται. Μέσα από αυτά τα προϊόντα, να προβληθούν μεγάλες εταιρείες. Η Vodafone, η Adidas. Αν πάει ένα σωματείο μόνο του να διαφημιστεί από την Τραπέζι Πειραιώς, δεν θα κάνει κάτι. Αν πάμε τρεις χιλιάδες σωματεία και ζητήσουμε, με χιλιάδες φανέλες, λογότυπα, θα πετύχουμε κάτι. Είναι μεγάλο το προϊόν που λέγεται ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι όμως μόνο άμεσο. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι είναι διαφορετικό να πάει μια ομάδα Α τοπικής ο Εργοτέλης και να αγοράσει ενδυματολογικό υλικό για είκοσι παίκτες, με το να πάμε εμείς σαν οργανισμός, να ντύσουμε τρεις χιλιάδες σωματεία. Άλλο είκοσι μπάλες ποδοσφαίρου που θα πληρώσει μόνο του ένα σωματείο 30-40 ευρώ και άλλο να πάμε στην Adidas, τη Nike και να παραγγείλουμε 50 χιλιάδες μπάλες. Να διεκδικήσουμε προγράμματα από τη FIFA, την UEFA, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και από εγχώρια προγράμματα, να στηρίξουμε τον ερασιτέχνη παράγοντα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με αυτό που έχει συμβεί με τα Μητρώα, έχει δυσχεράνει το έργο του. Τα δυο τελευταία χρόνια ας πούμε ότι η Πολιτεία κάτι πάει να κάνει, αλλά αυτό το κάτι δεν είναι αρκετό. Παίρνει ένα σωματείο χίλια ευρώ τον χρόνο, αλλά αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές στρατηγικές επικοινωνίας και διαφήμισης, ώστε μέσα στο 2025 να έχουμε τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα για τον ερασιτέχνη παράγοντα».
«Υπάρχει μια καθυστέρηση στο θέμα με τη δωρεά»
-Με τη σύσταση κιόλας της επιτροπής, βρεθήκατε με έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Μια μεγάλη δωρεά, την οποία πρέπει να αποφασίσετε πώς θα αξιοποιηθεί:
-«Από τον μήνα Νοέμβριο που ανακοίνωσε ο κ.Ηλιόπουλος τη δωρεά, έχουν γίνει κάποια βήματα. Τον Ιανουάριο, έγινε μια συνάντηση στα γραφεία της ΕΠΟ, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ του κ. Γκαγκάτση, δική μου, του κ. Ηλιόπουλου, παρουσία νομικών, ώστε να καταγραφούν με ακρίβεια οι προϋποθέσεις, τα νομικά κωλύματα που πιθανόν υπήρχαν, ώστε να προχωρήσουμε όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, στην υπογραφή ενός μνημονίου για τα πώς θα γίνει η δωρεά. Ευτυχώς που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω. Υπάρχει μια καθυστέρηση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα τελειώσει. Είχα προσωπικά μια επικοινωνία, να κάνουμε και δεύτερη συνάντηση. Στην πρώτη είπαμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα ερασιτεχνικά σωματεία. Τα προβλήματα δεν είναι οριζόντια. Άλλα έχει ένα σωματείο της Μυκόνου ή της Σύρου και άλλα ένα της Αθήνας».
-Αυτή η καταγραφή των προβλημάτων, έγινε;
«Η καταγραφή έγινε. Είναι η ανάγκη για ασφάλιση των ποδοσφαιριστών, για απινιδωτές, άλλοι για μπάλες και ενδυματολογικό υλικό. Κάποιες νησιώτικες ομάδες ζήτησαν κάλυψη ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Τα έχουμε καταγράψει αυτά. Στείλαμε e mail στην πλευρά του κ. Ηλιόπουλου το έκανα εγώ προσωπικά και περιμένω μια απάντηση, μια συνάντηση, ούτως ώστε σε αυτή τη νέα συνάντηση να καταλήξουμε, σε ποιες από αυτές τις ανάγκες μπορεί να ανταποκριθεί και με ποιον τρόπο. Θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί μας να συζητήσουμε γι’αυτά τα θέματα».
«Ο κ. Βρούτσης έχει κάνει αρκετά βήματα»
-Τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο του Μητρώου ερασιτεχνικών σωματείων, μπορεί να γίνει μια ψύχραιμη αποτίμηση; Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πιάστηκε απροετοίμαστο;
-«Μπορεί βεβαίως να γίνει αποτίμηση. Το Μητρώο και ο Νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με την έννοια ότι θα πρέπει και τα μικρά σωματεία να μπουν σε ένα νοικοκυριό και μια πειθαρχία. Όμως θεωρώ ότι ο τρόπος, ιδιαίτερα αυτός με τον οποίο ο συντοπίτης μου, ο κ. Αυγενάκης, προσπάθησε να το κάνει, ήταν βίαιος. Ήταν σε μια περίοδο μέσα στον κορωνοϊό. Με αποδείξεις μπορώ να πω ότι αυτός ο Νόμος διέλυσε πάνω από χίλια σωματεία, τα οποία δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις. Ο νέος Υπουργός, ο κ. Βρούτσης έχει κάνει αρκετά βήματα, έχει απλοποιήσει τις προϋποθέσεις και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν και άλλα βήματα και θα πάμε σε ακόμα πιο απλές διαδικασίες. Όταν μιλάμε για ερασιτέχνη παράγοντα, δεν είναι όλες οι ομάδες ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός. Δεν έχουν λογιστές, δεν έχουν προϋποθέσεις. Στα χωριά, ο πρόεδρος μπορεί να είναι ο ποδοσφαιριστής, μπορεί να αγωνίζεται και ο ψάλτης. Στα χωριά μας δεν υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι. Σε κάποια χωριά δεν υπάρχει ούτε internet. Δεν μπορούμε αυτό τον παράγοντα να τον μαστιγώνουμε και να του ζητάμε τον να υποβάλλει τον «Φάκελο της Κύπρου». Είμαστε ωστόσο σε ένα καλύτερο στάδιο».