Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ν. Τζώρτζογλου: “Στην ΕΠΟ προεδρεύει ο Φιλλιπούσης των 150.000 ευρώ”

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου και μίλησε για τη διαιτησία στη Super League 1 και στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης, την κατάσταση στην ΕΠΟ αλλά και για το θέμα με τα χειραγωγημένα παιχνίδια.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Τζώρτζογλου:

Για τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ποδόσφαιρο όπως την «αλλαγή» του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιώργο Γεραπετρίτη: «Σωστά. Είχαμε αλλαγή υφυπουργού και στη θέση του κ. Αυγενάκη μπήκε ο κ. Γεραπετρίτης. Και ευτυχώς που ανέλαβε ο κ. Γεραπετρίτης γιατί διαφορετικά θα είχαμε προβλήματα».

Ακολούθως, ο κ. Τζώρτζογλου αναφέρθηκε στη διαιτησία του Τάσου Παπαπέτρου στο ΠΑΟΚ-Αρης: «Επειδή όλοι λέτε ότι στην Ελλάδα έχουμε αρχιδιαιτητή τον κ. Μπένετ, προφανώς εγώ κάνω λάθος ή εσείς, για μένα και γι αυτούς που γνωρίζουν κάποια πράγματα παραπάνω, στην Ελλάδα αρχιδιαιτητής είναι ο κ. Μάνταλος. Με το γεγονός ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα, περιμέναμε στο παιχνίδι αυτό να οριστεί ένας ξένος διαιτητής ελίτ, έτσι τουλάχιστον είχε πει και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, βλέπουμε τον κ. Παπαπέτρου. Ο οποίος στο 62’, ενώ έχουμε μισή ώρα ακόμα συν 11 λεπτά καθυστερήσεις άρα σχεδόν ένα ημίχρονο, επιτρέπει στον Άρη να παίξει με 11 παίκτες ενώ μπροστά στα μάτια του έχουμε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τον κ. Παπαπέτρου αν ήταν κάποιος παίκτης μπροστά, αν ήταν μια αμφισβητούμενη φάση, αν ήταν μακριά. Είναι μπροστά, ο παίκτης αγκαλιάζει την μπάλα, σαφέστατα δεύτερη κίτρινη κάρτα, δηλαδή ο Άρης θα πρέπει να αγωνιστεί με παίκτη λιγότερο. Αυτό για μένα αγγίζει τα όρια της αλλοίωσης αποτελέσματος. Και απορώ πώς ο κ. Παπαπέτρου, ένας πραγματικά αξιόλογος και καταξιωμένος διαιτητής, ο οποίος πρόσφατα έγινε και πρώτης κατηγορίας της UEFA, αν έπαιζε σε ένα παιχνίδι π.χ. Μπάγερν-Άρσεναλ θα έκανε το ίδιο; Δηλαδή θα έδειχνε μόνο φάουλ;»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ΕΠΟ: «Θέλω να πω ότι δυστυχώς σε αυτό το ημιθανές ελληνικό ποδόσφαιρο, σε αυτήν την ΕΠΟ που βλέπουμε όλα αυτά τα περίεργα, που έχουμε πρόεδρο τον κ. Μπαλτάκο αλλά προεδρεύει άλλος, που έχουμε αρχιδιαιτητή τον κ. Μπένετ αλλά αρχιδιαιτητής είναι ο κ. Μάνταλος, θεωρώ ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει κουμάντο ο κ. Φιλιππούσης των 150.000 ευρώ ετησίως, αυτή την αίσθηση έχω εγώ. Όλο αυτό το περίεργο σκηνικό δυστυχώς αυτό είναι στο ημιθανές, επαναλαμβάνω, ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο κάποιοι θεσμοί παραμένουν ως είναι, όπως το εκλογικό σύστημα που 69 άνθρωποι θα εκλέγουμε αυτή τη διοίκηση, που ουσιαστικά δεν εκλέγουμε 69 άτομα αλλά ο εκάστοτε ισχυρός. Σαφέστατα το εκλογικό σώμα πρέπει να διευρυνθεί σε τουλάχιστον τετραψήφιο ή και πενταψήφιο νούμερο. Όσο παραμένει αυτό το εκλογικό σύστημα με τους 69 ανθρώπους να εκλέγουμε αυτή τη διοίκηση η οποία θα πάρει απόφαση ποιος θα είναι αρχιδιαιτητής, αυτή θα είναι η κατάσταση. Εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε, εκεί να δώσει βάση η κυβέρνηση και όλοι εμείς οι παράγοντες αν πράγματι θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το φτιάξει το ποδόσφαιρο. Προφανώς έχει λάθος πληροφόρηση από τους συνεργάτες του».

Για την ατιμωρησία για τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Μια λέξη: βούληση. Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση, θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει από την κυβέρνηση αλλά δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει το μοντέλο κοντά μας, το «εργαλείο», με το οποίο θα μπορούσαμε, αν όχι να εξαλειφθεί τελείως το παράνομο στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια, τουλάχιστον να βελτιωθεί η κατάσταση. Πριν η χώρα μας, η Ελλάδα, πάρει τον τίτλο της πρωταθλήτριας της διαφθοράς και των στημένων παιχνιδιών μαζί με την Τσεχία, πρωταθλήτρια ήταν η Κύπρος. Το 2016, με πρόεδρο τον αείμνηστο Κωστάκη Κουτσοκούμνη και αντιπρόεδρο τον σημερινό πρόεδρο, τον κ. Κούμα, πήραν μία απόφαση και θέσπισαν ένα point system όπου αυτός που θα πιαστεί να μπλέκεται σε στημένα παιχνίδια, έχει τελειώσει. Κάτι ανάλογο είπε και ο κ. Μαρτσούκος. Αν δηλαδή ξέρει ο παράγοντας, ο πρόεδρος, ο οποιοσδήποτε ότι η ποινή είναι πιο βαριά, μέχρι που σε διαγράφουμε από τα μητρώα του ποδοσφαίρου, είμαι σίγουρος, δε θα πω ότι θα μηδενιστεί ο αριθμός των στημένων στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα θα βελτιωθεί αισθητά όπως έγινε στην Κύπρο όπου έχει ελαττωθεί σημαντικά ο αριθμός. Άρα θα πρέπει να επιβάλλουμε σοβαρές τιμωρίες κι όχι αυτό που έκανε η ομοσπονδία και με λύπη μου λέω το έκανε και με παρότρυνση της Super League. Δηλαδή το καλοκαίρι η Super League πρότεινε στην ΕΠΟ -10 βαθμούς και αυτή το έκανε -3. Φοβάμαι μήπως του χρόνου στην επόμενη γενική Συνέλευση δούμε να επιβραβεύουμε αυτούς που θα πιάνουμε στα χειραγωγημένα παιχνίδια και να τους δίνουμε και κάποιο μπόνους. Έχουμε σοβαρά και μη σοβαρά στησίματα. Αυτό κι αν είναι γελοίο. Πώς ειπώθηκε αυτό;».

Τι όφελος μπορεί να έχει η ΕΠΟ: «Η απάντηση είναι στο ότι αν είχαμε 10.000 ανθρώπους να εκλέγουν τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, πιθανότατα ο κ. Μπαλτάκος και ο οποισδήποτε Μπαλτάκος να μη φοβόταν γιατί δε θα είχε πρόβλημα. Τώρα, αν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται από 69 ανθρώπους που είναι πρόεδροι ΠΑΕ, πρόεδροι Ενώσεων που πιθανότατα να έχουν σχέση με την ομάδα της πόλης. Εγώ ας πούμε έχω σχέση με τον Εργοτέλη και αν ο Εργοτέλης έχει στήσει παιχνίδια θα με πιέσει εμένα τώρα που είναι να βγουν οι αποφάσεις σε 2-3 μήνες. Αυτό το εκλογικό σύστημα είναι… γεννήτρια παραγωγής παθογενειών».

Για την αποκάλυψη της εκπομπής για τον Ο.Φ. Ιεράπετρας: «Πράγματι, κάτι το οποίο δεν τιμάει την Κρήτη αυτό που βγήκε για τον Ο.Φ. Ιεράπετρας ότι είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης του τελευταίου εξαμήνου στα χειραγωγημένα ματς. Θέλω να πιστεύω και επειδή γνωρίζω προσωπικά τον κ. Χηνόπουλο και γνωρίζω πολύ καλά το ήθος του και επειδή τα είχε παρατήσει τον τελευταίο χρόνο, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μαρτσούκο για τη μείωση των ομάδων στη Super League 2 και να πω ότι αυτό το έκτρωμα που υπήρχε μέχρι και φέτος, το «Αυγενάκειο» πρωτάθλημα όπως αποκαλούσαμε τη SL2, μέχρι το 2021 ήταν ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων που παρά τα προβλήματα και τη διαφθορά που υπήρχε ήταν αξιόλογο. Και ήρθε ο κ. Αυγενάκης μέσα σε ένα βράδυ, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, από 12 ομάδες τις έκανε 34. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε μία «πίτα», που είναι στοίχημα, χορηγία κλπ., από 12 κομμάτια την μοιράζουμε σε 34, ο παράγοντας που περίμενε να πάρει 500.000 ευρώ σε κάποια στιγμή έπαιρνε 70.000 ευρώ. Ο κ. Αυγενάκης έβαλε νερό στον μύλο των χειραγωγημένων παιχνιδιών. Μπράβο και στον κ. Μαρτσούκο για την πρόταση για μοντέλο παρόμοιο με της Κύπρου».

Τι θα έκανε αν ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ: «Θα έκανα μία έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα έκανα διεύρυνση του εκλογικού σώματος στους 10.000 εκλέκτορες, θα έβγαζα τα δικαιοδοτικά όργανα από το Γουδή και θα τα πήγαινα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα τα πλήρωνε το υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα είχαν καμία σχέση με τους παράγοντες. Δε θα έκανα με αυτό τον τρόπο το μαύρο ημιθανές ελληνικό ποδόσφαιρο άσπρο, αλλά είμαι σίγουρος ότι σε πρώτο φάση θα το έκανα γκρι και πολύ σύντομα θα πήγαινε να γίνει άσπρο. Και βεβαίως έναν πειθαρχικό κώδικα που θα τιμωρεί, δε θα χαϊδεύει και θα ισχύει. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που θα έκανα ως πρόεδρος της ΕΠΟ».