Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αλ. Πατριανάκος: Αιφνίδιοι θάνατοι σε αθλητές – Πού οφείλεται η αύξηση και τι πρέπει να προσέχουν οι αθλητές

Στην εκπομπή “Match Time” της Τηλεόρασης CRETA με τη Χρύσα Ζερβού, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και γνωστός καρδιολόγος, Αλέξανδρος Πατριανάκος, όπου μίλησε για τους αυξανόμενους αιφνίδιους θανάτους σε αθλητές.

«Μείζων πρόβλημα οι αιφνίδιοι θάνατοι»

Αρχικά τόνισε πως οι αιφνίδιοι θάνατοι δεν είναι κάτι νέο ενώ εστίασε στο γεγονός πώς όλοι πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά:

«Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι ένα μείζων πρόβλημα στην ιατρική από αρχαιότητας. Πάντα ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ήταν κάτι που απασχολούσε όλη την κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σχετική αύξηση των αιφνιδίων θανάτων, δεν θα έλεγα μόνο στους νέους, γενικώς των αιφνιδίων θανάτων.

Όσον αφορά στον αιφνίδιο θάνατο στους αθλητές, έχουν γίνει πάρα πολλές διεθνείς προσπάθειες έτσι ώστε να προλάβουμε αυτόν τον αιφνίδιο θάνατο. Το πρώτο το οποίο πρέπει να γίνεται είναι η καλή εξέταση. Συνήθως και ανάλογα με την ηλικία για να αντιμετωπίσεις ένα φαινόμενο πρέπει να το γνωρίζεις. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα την οποία κοιτάζουμε, είναι και άλλα τα αίτια του αιφνιδίου θανάτου.

Είναι διαφορετικό δηλαδή ένας αθλητής είναι άνω των 35, θα κοιτάξω για στεφανιαία νόσο και διαφορετικό ένας κάτω των 35, όπου θα κοιτάξω για μυοκαρδιοπάθειες και διαφορετικό σε ακόμα μικρότερες ηλικίες όπου θα κοιτάξω πάλι για μυοκαρδιοπάθειες αλλά και ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων.

Άρα το πρώτο το οποίο θέλω είναι μια πολύ καλή εξέταση των ασθενών. Παίζει πολύ μεγάλη σημασία το κληρονομικό, δηλαδή από τι οικογένεια προέρχεται και τι ιστορικό έχει αυτή η οικογένεια. Αν υπάρχει ιστορικό αιφνιδίου θανάτου στην οικογένεια τα πράγματα γίνονται ακόμα μια επιτακτικά για μια πιο ενδελεχή ανάλυση, προχωράμε εν συνεχεία σε κλινική εξέταση στα συμπτώματα, πηγαίνουμε στο καρδιογράφημα και αν έχουμε ευρήματα τότε θα προχωρήσουμε σε υπερηχοκαρδιογράφημα ή σε ακόμα πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι ακόμα και διεθνώς, με τον πιο καλό έλεγχο που μπορεί να γίνει, υπάρχει ένα ποσοστό το οποίο φτάνει μέχρι και 30%, στο οποίο δεν βρίσκουμε την αιτία θανάτου αυτού ο οποίος απεβίωσε.

Εκεί πλέον εστιάζεται όλη μας η προσοχή και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνει και ήδη μας έχουν υποσχεθεί το παρατηρητήριο αιφνιδίου θανάτου έτσι ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε νέα παιδιά.»

«Δεν υπάρχει συσχέτιση με τα εμβόλια»

Όσον αφορά τις αιτίες των αιφνίδιων θανάτων, τονίζει πως ναι μεν υπάρχει αύξηση που όμως δεν οφείλεται στα εμβόλια αλλά στον κορωνοϊό:

«Παρατηρήθηκε μια αύξηση -δεν μιλάω τώρα για αθλητές-, στη Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε τριπλασιασμός των αιφνιδίων θανάτων στην covid εποχή και μετά, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τα εμβόλια ακόμα. Ο κορωνοϊός ξέρουμε ότι ήταν μια ασθένεια η οποία πραγματικά χτυπούσε όλα τα συστήματα και την καρδιά, ξέρουμε για τις μυοκαρδίτιδες τις βαριές τις οποίες έκανε, ξέρουμε για τις θρομβώσεις, τα στεφανιαία, υπάρχει γενικώς μια αύξηση των θανάτων.

Στην Ελλάδα το ’21 και το ’22 παρατηρήθηκε αυτή η αύξηση των θανάτων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σχετίζεται με τα εμβόλια. Ξέρουμε ότι και τα εμβόλια έκαναν μυοκαρδίτιδες, πρέπει να βλέπουμε όλες τις πλευρές.

Οι μυοκαρδίτιδες και οι περικαρδίτιδες που έκαναν τα εμβόλια ήταν σχεδόν όλες με αυτοίαση αλλά νομίζω ότι η έρυνα και η παρατήρηση πρέπει να προχωρήσει.»

Πότε πρέπει να επιστρέφει ο αθλητής στην δραστηριότητα

«Σαν καρδιολογική εταιρεία είχαμε πει πότε επιστρέφει ένας αθλητής στους χώρους και ποια είναι τα σημάδια τα οποία θα μας πουν ότι κινδυνεύει ο αθλητής. Αν έχει κάνει μια ήπια νόσηση συνιστούμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες αποχή και εν συνεχεία εξέταση.

Αν έχει κάνει μέσης ή σοβαρής βαρύτητας, οπωσδήποτε θα πρέπει να πάρει τροπονίνη, οπωσδήποτε θα πρέπει να δούμε καρδιογράφημα και οπωσδήποτε θέλουμε μια ενδελεχή εξέταση και με υπερηχοκαρδιογράφημα και με μαγνητική προκειμένου να του επιτρέψουμε την ασφαλή επάνοδό του στα γήπεδα.

Αν βρούμε ότι έχει περάσει μια μυοκαρδίτιδα συνιστούμε αποχή 3-6 μήνες και επανεκτίμηση.»

«Μεγάλη η αξία του καρδιογραφήματος»

«Ένα καρδιογράφημα δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μεγάλη αξία έχει. Με ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα αρχίζουμε να αισθανόμαστε πιο ήσυχοι. Αν είναι παθολογικό το καρδιογράφημα, ανησυχούμε. Η εμπειρία μου και η επαφή μου με τον κόσμο μου δείχνει πως όλοι έχουν υποεκτιμήσει πόσο μεγάλη αξία έχει το καρδιογράφημα και πηγαίνουν και ζητούν βεβαιώσεις στους γιατρούς χωρίς να κάνουν.»

Ακόμη, αναφέρθηκε στα βήματα, τα οποία μπορεί να σώσουν έναν αθλητή από το θάνατο:

«Στο γήπεδο πρέπει εκτός από απινιδωτής να υπάρχει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Γι’ αυτό άλλωστε έχει γίνει υποχρεωτικό να γνωρίζουν και οι προπονητές καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Σαν Ιατρικός Σύλλογος έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Στα σχολεία, μαθητές και καθηγητές, όλοι πρέπει να μάθουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Γιατί αν συμβεί ο αιφνίδιος θάνατος, συμβαίνει.

Το δεύτερο βήμα είναι να ξεκινήσει η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και το τρίτο να υπάρχει ο απινιδωτής εκεί κοντά. Αν έχουμε αυτά τα τρία έχουμε πολύ καλές πιθανότητες για την επιβίωση του παθόντος.»

 
Πηγή: creta24.gr