Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γ. Γιακουμάκης : «Όνειρο μου να παίξω στο εξωτερικό, ένας από τους καλύτερους Έλληνες φορ ο αδερφός μου»

Διαβάστε την αποκαλυπτική  συνέντευξη του Γιάννη Γιακουμάκη 

Ο Γιάννης Γιακουμάκης μίλησε στο another football day, για τον Ατσαλένιο, την επιστροφή της ομάδας στη Γ΄Εθνική, τον αδερφό του Γιώργο αλλά και το όνειρο του να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

«Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει» λέει μια ρήση, που ταιριάζει και με το παραπάνω στην περίπτωση της οικογένειας Γιακουμάκη.

Ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος φέτος αγωνίζεται στην Αμερική και το MLS όπου και διαπρέπει ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του Μανώλη, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός της οικογένειας καθώς υπάρχει ακόμα ένα άτομο που παίζει ποδόσφαιρο.

Ο λόγος για τον μικρό αδερφό του διεθνούς άσου Γιάννη Γιακουμάκη. Ο νεαρός επιθετικός, ο οποίος αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του Ατσαλένιου την φετινή σεζόν καθώς έχει σημειώσει 36 γκολ με την φανέλα των «πρασίνων» μίλησε στο another football day, για την επιστροφή της ομάδας του Ηρακλείου στις εθνικές κατηγορίες μετά από απουσία ενός χρόνου, τον αδερφό του αλλά και την επιθυμία του να παίξει στο μέλλον στο εξωτερικό.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα το ότι είχαν πρωτοασχοληθεί ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και πρώτα απ΄όλα ο παππούς μου. Αυτό με έκανε να ξεκινήσω κι εγώ το ποδόσφαιρο. Σίγουρα το να ζεις σε μια τέτοια οικογένεια, που ζούμε καθημερινά για αυτό σε επηρεάζει».

Αν δεν κάνω λάθος προέρχεσαι  από οικογένεια που έχει το μικρόβιο του ποδοσφαίρου. Να υποθέσω ότι έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του;

«Σίγουρα το ότι έπαιξαν όλες οι γενιές, ο παππούς μου, ο πατέρας μου, ο αδερφός μου με έκανε κι εμένα να ασχοληθώ με αυτό, να το αγαπήσω και σίγουρα να το συνεχίσω κι εγώ».

Ξεκίνησες το ποδόσφαιρο από τις Ακαδημίες του Ατσαλένιου όπως και ο αδερφός σου. Πέρυσι αγωνίστηκες για πρώτη φορά στην αντρική ομάδα. Ποια ήταν τα συναισθήματα σου…;

«Αρχικά ξεκίνησα από τον Κεραυνό. Έκανα ένα πολύ καλό μισό της χρονιάς και με την δουλειά που έκανα με ανέβασαν στην μεγάλη ομάδα. Ήμουν πολύ χαρούμενος, αλλά έπρεπε να συνεχίσω την δουλειά, για να μπορέσω να παίξω στην μεγάλη ομάδα. Πιστεύω έχω καταφέρει σε αρκετά καλό βαθμό, να παίξω φέτος. Έχω κάμποσα λεπτά, δεν τα έχω παίξει όλα τα παιχνίδια, γιατί είναι δύσκολο να παίξεις σε μια ομάδα, που προσπαθεί να ανέβει κατηγορία και δεν μπορεί να βασιστεί μόνο πάνω σου».

Όταν έγινε αυτό τι ήταν το πρώτο πράγμα, που σου είπε ο πατέρας σου; Ότι εδώ είναι η ευκαιρία σου, εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα και πρέπει να αποδείξεις τι αξίζεις;

«Ήταν μια ευκαιρία, γιατί προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά να παίζεις από τον Κεραυνό στην μεγάλη ομάδα. Πιο ποιοτικοί παίκτες με πιο γρήγορο ρυθμό. Σε ανεβάζει κι εσένα επίπεδο, όταν βρίσκεσαι ανάμεσα τους στην προπόνηση και προφανώς, άμα μείνεις στην ίδια ομάδα, δεν μπορείς να ανέβεις κι εσύ επίπεδο»

Την περυσινή χρονιά έκανες το ντεμπούτο σου στη Γ΄Εθνική. Φέτος αποτελείς έναν από τους διακριθέντες παίκτες της ομάδας, καθώς ήσουν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ηρακλείου με 36 γκολ πως αισθάνεσαι για αυτό;

«Νιώθω αρκετά ευχαριστημένος, από τα πόσα γκολ έχω σκοράρει φέτος. Δουλειά πάνω απ΄όλα και όλα φτιάχνουν με τον καιρό. Σίγουρα έπαιξε ρόλο, η βοήθεια που είχα από τον αδερφό μου, που με βοηθάει καθημερινά. Μου λέει διάφορους τρόπους, να με βοηθήσει μέσα στο γήπεδο. Επίσης ο πατέρας μου που μου λέει διάφορα, για τον τρόπο ζωής μου και πως πρέπει να φέρεται ένας αθλητής, ουσιαστικά σαν επαγγελματίας»

Μου είπες για τον αδερφό σου. Ως σέντερ φορ σου μαθαίνει κάποια κόλπα, που εσύ δεν τα ήξερες και που σου δίνουν την δυνατότητα, να γίνεις ακόμα πιο καλύτερος;

«Μου έχει μάθει μερικά. Έχουμε κάνει και κάποιες προπονήσεις, πρόσφατα το προηγούμενο καλοκαίρι. Μου έδειξε κάποιους τρόπους, για να με βοηθήσει πώς να αντιμετωπίζω καλύτερα τους αντιπάλους μου, να τους απομακρύνω, πως να βάζω σωστά το σώμα μου και με βοήθησε και στα τελειώματα μου».

Ως σέντερ φορ σου αρέσει να παίζεις με την πλάτη. Είναι κάτι που σου ταιριάζει πιστεύεις ως στυλ παιχνιδιού…;

«Αρχικά δεν είναι μόνο αυτός ο τρόπος που παίζω. Σίγουρα έχω δει μεγάλους ποδοσφαιριστές που παίζουν με πλάτη. Μεγάλα φορ. Ο αδερφός μου το κάνει πολύ καλά αυτό και παίρνω από αυτόν και άλλο ένα χαρακτηριστικό μου είναι και οι κινήσεις που κάνω στον χώρο. Δεν είναι μόνο ότι παίζω πλάτη. Παίρνω και μπάλα στο χώρο. Αυτά τα δύο είναι η ειδικότητα μου».

Ο πατέρας σου και ο αδερφός σου που ήταν και είναι σέντερ φορ, τι συμβουλές σου έχουν δώσει σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού σου;

«Σίγουρα πώς να χρησιμοποιώ το σώμα μου. Να παίζω πιο πολύ με το μυαλό και όχι τόσο με την ψυχή. Βοηθάνε και τα δύο, αλλά άμα σκέφτεσαι κάτι πρέπει να σε βοηθάει πιο πολύ στο γήπεδο. Πώς να κάνω καλύτερες κινήσεις, να χρησιμοποιώ το σώμα μου και να τελειώνω καλύτερα τις φάσεις».

Ο Γιώργος τα τελευταία 4,5 χρόνια αγωνίζεται στο εξωτερικό. Να υποθέσω ότι μελλοντικά αυτό είναι το όνειρο σου;

«Πρώτα απ΄όλα το όνειρο μου είναι να παίξω σε υψηλό επίπεδο, εξωτερικό ή μη, αλλά πιστεύω το να παίξεις στο εξωτερικό είναι το κάτι άλλο. Δουλεύεις σε διαφορετικούς ρυθμούς, πιο επαγγελματικά είναι διαφορετικό, όπως το έχω ζήσει μερικές φορές που έχω πάει. Είναι ένα από τα όνειρα μου να παίξω στο εξωτερικό».

Αγαπημένος σου σέντερ φορ Έλληνας ή ξένος;

«Έλληνα φορ δεν έχω κάποιον. Σίγουρα τον αδερφό μου, που είναι ένας από τους καλύτερους τώρα Έλληνες φορ. Τώρα σε πιο υψηλό επίπεδο μπορώ να πω ότι μου άρεσε πιο πολύ απ΄όλους ο Σουάρες, γιατί ήταν πιο ολοκληρωμένος από τους υπόλοιπους. Είχε ταχύτητα, δύναμη, τελειώματα, ντρίμπλα».

Από τα γκολ που πέτυχες φέτος υπάρχει κάποιο που να θεωρείς σημαντικό και γιατί;

«Τα πιο πολλά του πρωταθλήματος, δεν ήταν τόσο σημαντικά, γιατί σκοράραμε πάρα πολύ. Πιο πολύ ξεχώρισε σίγουρα, αυτό την προπροηγούμενη αγωνιστική με τον Ερμή Ζωνιανών, που ήταν γκολ νίκης ουσιαστικά και το άλλο σίγουρα το γκολ, με τον Απόλλωνα Ποντίων, γιατί είχαμε κλειστεί πίσω είχαν φέρει το ματς εκεί που ήθελαν και προσπαθούσαν να βρουν την ισοφάριση. Κατάφερα να σκοράρω και να βοηθήσω την ομάδα μου, να ηρεμήσει και να κερδίσουμε αυτό το ματς».

Φέτος αν δεν απατώμαι δοκιμάστηκες  στον ΠΑΣ Γιάννινα. Παρότι έδειξες καλά στοιχεία, δεν κατάφερες να πάρεις μεταγραφή σε μια ομάδα Super League. Αυτό είναι κάτι που σε απογοήτευσε ή σε πεισμώνει να γίνεις ακόμα καλύτερος;

«Είχα πάει με είχαν δει εκεί οι άνθρωποι. Μου είπαν ότι είδαν καλά στοιχεία σε εμένα και θέλουν να με δουλέψουν. Γύρισα εδώ και δούλευα, γιατί μου είχαν πει για μεταγραφή τον Δεκέμβριο. Μου είπαν τον Ιανουάριο, ότι θα γινόταν η μεταγραφή. Τώρα για κάποιο λόγο χάλασε δεν ήταν και καλά ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα τότε. Ήταν δύσκολη μεταγραφή και δεν έγινε τον Ιανουάριο. Τώρα δεν ξέρω πως και δεν έγινε. Πάντως σίγουρα δεν με έκανε να ξενερώσω ούτε τίποτα άλλο. Με έκανε να δουλέψω ακόμα περισσότερο και θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι έπρεπε να γίνει αυτή η μεταγραφή».

Σε περίπτωση που ο ΠΑΣ σου έλεγε να σε δοκιμάσει ξανά και να σου έκανε πρόταση, θα πήγαινες;

«Ναι. Εννοείται γιατί να μην πήγαινα. Ούτε κακία κράτησα, ούτε τίποτα. Είναι μια μεγάλη ομάδα και προφανώς, θα ήθελα να πάω και σαν δεύτερη φορά, μετά απ΄ότι έγινε».

Παρότι είσαι νεαρός ηλικιακά, εκτός από την ενασχόληση σου με το ποδόσφαιρο κάνεις και κάποια δουλειά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για εσένα;

«Είναι αναλόγως την δουλειά. Άρχισα μια δουλειά και ήταν πολύ δύσκολη. Έπαιρνα καλά χρήματα, πολύ καλά, αλλά ήταν δύσκολη. Πολλά βάρη και δεν μπορούσα να βγάλω μετά την προπόνηση. Μετά άλλαξα δουλειά ήταν πιο ελαφριά και παρέμεινα με αυτή. Απλά βγάζω το χαρτζιλίκι μου είμαι πιο χαλαρός και είμαι μια χαρά στην προπόνηση».

Πόσο σημαντικό είναι για έναν νεαρό σε ηλικία ποδοσφαιριστή, να έχει στην οικογένεια του ανθρώπους που να ξέρουν από ποδόσφαιρο και που μπορούν να τον βοηθήσουν όσον αφορά το μέλλον του;

«Σίγουρα. Ο αδερφός μου και ο πατέρας μου, τα έχουν περάσει άπειρες φορές αυτά. Ειδικά ο αδερφός μου που έχει φτάσει σε πιο υψηλό επίπεδο, τα έχει ζήσει πολλές φορές αυτά. Σίγουρα μπορεί να με βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστώ. Στο θέμα μάνατζερ, στην προπόνηση αν γίνεται κάτι, στην ψυχολογία. Τα έχει περάσει και αυτός και προσπαθεί να μου δείξει κι εγώ πώς να τα αποφύγω».

Ο Ατσαλένιος είναι πολύ κοντά στην επιστροφή του στην Γ΄Εθνική. Αυτή η επιτυχία τι σημαίνει για εσένα και τους συμπαίκτες σου. Μπορούμε να πούμε πως είναι μια δικαίωση των κόπων σας;

«Αυτός ήταν ο σκοπός μας φέτος, να ανεβάσουμε την ομάδα στη Γ΄Εθνική. Ανταμειφθήκαμε για τον πολύ κόπο που ρίξαμε όλη τη χρονιά και καταφέραμε να νιώσουμε αυτό το ωραίο συναίσθημα. Σίγουρα δεν το χαρήκαμε όσο θέλαμε αμέσως το πρωτάθλημα, αλλά τώρα το χαρήκαμε πάρα πολύ, που ανεβήκαμε από τα μπαράζ».

Υπάρχει κάτι που να «ζηλεύεις» όσον αφορά τον αδερφό σου;  Πως είναι η σχέση σας;

«Η σχέση μας είναι πάρα πολύ καλή, όπως είναι όλα τα αγαπημένα αδέρφια. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά, τώρα είναι πλέον πιο δύσκολο, με τις ώρες της Αμερικής. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ώρες. Το μόνο που έχω να ζηλέψω από τον αδερφό μου είναι ότι θέλω να φτάσω κι εγώ στο επίπεδο, που έχει φτάσει. Αυτό μόνο».

Όταν ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο τι θέση ήθελες να παίζεις; Ήθελες να παίζεις επιθετικός ή υπήρχε κάποια άλλη θέση;

«Εγώ δεν ξεκίνησα σέντερ φορ. Ξεκίνησα από τα στόπερ, γιατί όταν ήμασταν πιο μικροί ήμουν πιο ψηλός, εύσωμος και όλοι οι προπονητές με έβλεπαν και με έβαζαν στόπερ. Μετά πέρασαν κάποια χρόνια. Ήμουν περίπου 10 χρονών, κάπου εκεί πέρα και με ανέλαβε προπονητής τότε ο πατέρας μου, κάπου εκεί στα 12. Δυσκολευόμασταν να σκοράρουμε στα παιχνίδια που παίζαμε και από τους λίγους που το έβρισκα ήμουν εγώ και ήμουν στόπερ. Με γύρισε σέντερ φορ και στο πρώτο παιχνίδι που έπαιξα έβαλα δύο γκολ. Από τότε έμειναν σε αυτή την θέση. Πιστεύω είμαι πολύ καλύτερος σε αυτή».

Η επιστροφή του Ατσαλένιου στις εθνικές κατηγορίες πιστεύεις ότι είναι για εσένα η ευκαιρία, να διακριθείς και να κάνεις το βήμα παραπάνω;

«Σίγουρα το να είσαι σε μια ομάδα Γ΄Εθνικής είναι πολύ καλύτερο, από μια που  να είσαι Α΄τοπικό. Σίγουρα σου ανεβάζει την αξία σαν παίκτη και θα βοηθήσει για μια μελλοντική μεταγραφή».

Όταν βγήκατε πρωταθλητές και μάθατε τους αντιπάλους σας στα μπαράζ, τι ήταν αυτό που είπατε…;

«Στο πρώτο παιχνίδι φάνηκε και από την εικόνα μας, ότι ήμασταν λίγο κουμπωμένοι, από το ότι μείναμε πιο πίσω περιμέναμε τον αντίπαλο να δούμε πως είναι. Μετά το βρήκαμε στα υπόλοιπα παιχνίδια, μας βγήκε πιο πολύ. Κάναμε αυτό που μπορούμε σαν ομάδα και φάνηκε στα αποτελέσματα που φέραμε…»

Αν δεν κάνω λάθος συνεχίζεις και την παράδοση που έχει ο Ατσαλένιος, να βγάζει καλούς επιθετικούς. Ήταν ο αδερφός σου, πιο πριν ο Τριανταφύλλου που πήγε στον ΟΦΗ, όσο να είναι βγάζει παίκτες που έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα;

«Πάντα έβγαζε ταλέντα, σε οποιαδήποτε θέση, δεν είναι μόνο σε αυτή του σέντερ φορ. Είναι μια ομάδα ποδοσφαιρομάνα, που πάντα έβγαζε ταλέντα από τις Ακαδημίες του και συνεχίζει να το κάνει μέχρι τώρα. Σίγουρα αυτό δεν θα σταματήσει. Το ότι βγάζει πάντα παιδιά βοηθάει πάρα πολύ, δεν χρειάζεται να στηρίζεται μόνο στις μεταγραφές που κάνει και με το να ανεβάζει παιδιά σαν την περίπτωση την δική μου».

 Σε περίπτωση που σου δινόταν η ευκαιρία να πας στο εξωτερικό υπάρχει κάποια  χώρα, στην οποία θα ήθελες να πας;

«Είναι πολλές ωραίες χώρες. Μέχρι τώρα έχω πάει μόνο στην Ολλανδία Θα ήθελα να πάω και Αμερική που είναι και ο αδερφός μου. Είναι μεγάλη ευκαιρία, να βρεθώ κι εγώ εκεί, να δω πως είναι. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία, όταν πάω».