Η άνοια στους παλαίμαχους παίκτες έχει -κατά καιρούς- αποδειχθεί ότι οφείλεται στις αναρίθμητες κεφαλιές που έχουν επιχειρήσει στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια και τι αποφάσεις έχουν λάβει για τα ανησυχητικά ευρήματα τα υψηλόβαθμα στελέχη των ομοσπονδιών;
“Είναι δυνατόν το παιχνίδι που αγάπησα να με σκοτώσει;”, είναι το ερώτημα που εγείρει ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου στο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο: “Άλαν Σίρερ, η άνοια, το ποδόσφαιρο και εγώ”.
Με αφορμή τον θάνατο του Μπιλ Γκέιτς σε ηλικία 79 ετών, του ποδοσφαιριστή που πέρασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μίντλεσμπρο, έπασχε από πιθανή χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) και ενέπνευσε μια εκστρατεία για την ανάδειξη του συσχετισμού μεταξύ ποδοσφαίρου και άνοιας, το SPORT24 αφιερώνει ένα κείμενο με στόχο την ευαισθητοποίηση των αθλητών μπροστά στον αφανή κίνδυνο.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα
Ο κίνδυνος για τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι πενταπλάσιος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιος για τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) και διπλάσιος για το Πάρκινσον. Τα ανησυχητικά στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα του επικεφαλής Νευρολόγου, Γουίλι Στιούαρτ, σχετικά με το πώς οι κεφαλιές συνδέονται με βλάβες του εγκέφαλου.
Μελέτη του 2018 έδειξε ότι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που συμβαίνουν στον “Βασιλιά των Σπορ”, μπορούν να επιταχύνουν την εκδήλωση της άνοιας κατά 9 χρόνια, με τους αθλητές να έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν και να πεθάνουν από νευρολογικές ασθένειες.
“Το ποδόσφαιρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε άνοια όσο μεγαλώνετε. Βλάπτετε τον εγκέφαλό σας κάνοντας κεφαλιές”, επικοινωνεί με στόχο την ευαισθητοποίηση της πλατιάς μάζας ο διάσημος Αμερικανός Νευρολόγος, Μπένετ Ομάλου, συμπληρώνοντας ότι οι κεφαλιές αφήνουν μεγαλύτερο εγκεφαλικό “αποτύπωμα” στις γυναίκες.
Η γενεσιουργός αίτια των μελετών και το πλήθος των παλαίμαχων που πάσχουν από άνοια
Το 2002 η επιστήμη απέδωσε για πρώτη φορά το θάνατο ενός αθλητή στις κεφαλιές, του Τζεφ Αστλ, ο οποίος πέθανε από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, γέννημα εγκεφαλικού τραύματος που προκλήθηκε από τις πολλές δυνατές κεφαλιές.
Η άνοια πλήττει 1 στα 14 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τη στιγμή που 5 στους 11 ποδοσφαιριστές της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του 1966, Αγγλίας, πάσχουν από τη νευροεκφυλιστκή νόσο. Αναμεσά τους και ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχασε το Σάββατο (21/10) τη ζωή του, Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.
Προσφάτως οι Ντένις Λο και Τέρι ΜακΝτέρμοτ γνωστοποίησαν την ασθένεια τους, ενώ στις 15/8/2021 έφυγε από τη ζωή ο Γκέρντ Μίλερ νικημένος από τη μη θεραπεύσιμη και άκρως θανατηφόρα νόσο.
Οι ενέργειες για την πρόληψη και την αλλαγή σκηνικού
Ο αριθμός των πρώην παικτών που διαγιγνώσκονται με Αλτσχάιμερ ή άνοια είναι τρομακτικός, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα απαιτητικό και επίπονο άθλημα. Αυτό ώθησε τις Σκωτία, Αγγλία και Βόρειο Ιρλανδία να απαγορεύσουν τις κεφαλιές στις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 12 ετών.
Η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) θορυβουμένη, δημιούργησε ειδικό τμήμα για να εξετάσει τα στοιχεία των μελετών, ενώ μέσω του προέδρου της, Μπεν Πούρκις, ζήτησε να μειωθούν οι κεφαλιές στις προπονήσεις.
Αίτημα που έκανε αποδεκτό η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), καθώς από τη σεζόν 2021/2022 υπάρχει ο περιορισμός των 10 κεφαλιών ανά παίκτη στις εβδομαδιαίες προπονήσεις των ομάδων των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών της Αγγλίας. Ωστόσο, χωρίς την ύπαρξη ελεγκτικού μέσου, είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομάδων να εφαρμόσουν τον εν λόγω κανονισμό.
Εικόνα από το αύριο ή απλώς ένα ακόμα ματς
Στις 26/9/2021 υπό την αιγίδα της αγγλικής ΜΚΟ “HeadForChange”, φιλανθρωπικό ίδρυμα που συνίδρυσε με τη γυναίκα του ο Μπιλ Γκέιτς, και την υποστήριξη των διάσημων πρώην Άγγλων ποδοσφαιριστών Γκάρι Λίνεκερ, Άλαν Σίρερ και Κέβιν Κίγκαν, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου που απαγορεύτηκαν οι κεφαλιές, καθώς το εν λόγω ίδρυμα επικεντρώνεται στην έρευνα που συνδέει τη νευροεκφυλιστική ασθένεια με τους αθλητικούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς.
Μένει να αποδειχθεί αν η αναμέτρηση θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να εξετάσουν τα υψηλά κλιμάκια των FIFA και UEFA μελλοντικές αλλαγές στους κανόνες του δημοφιλέστερου αθλήματος ή θα συνεχιστούν τα αυξανόμενα – με γεωμετρική ακρίβεια – περιστατικά άνοιας.
πηγή sport24.gr