Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΟΦΗ: Η άλλη όψη του νομίσματος πίσω από τις τοποθετήσεις του Μιχάλη Μπούση

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ματς-τελικό με τον Λεβαδειακό ο Μιχάλης Μπούσης αποφάσισε σωστά να μιλήσει στους εκπροσώπους του τύπου για το χθες, το τώρα και το αύριο στην ομάδα του ΟΦΗ. 

Το αν το timing είναι σωστό η όχι δεν έχει και πολύ σημασία καθώς δεν έχουμε την ευκαιρία οι ρεπόρτερ του ΟΦΗ να τα λέμε συχνά με τον ισχυρό άνδρα της κρητικής ομάδας άρα μετά και την ήττα από τον Ιωνικό και όσα επακολούθησαν θεωρώ ότι ήταν επιβεβλημένη μια τέτοια κουβέντα για να μάθει και ο κόσμος κάποια πράγματα δια στόματος Μπούση και όχι από κάποιο χαλασμένο τηλέφωνο.

Πάμε λοιπόν με μια πιο ψύχραιμη ματιά να αναλύσουμε τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος του ΟΦΗ στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους ρεπόρτερ της ομάδας και να δούμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος στις τοποθετήσεις του.

Ένα γήπεδο τέσσερα διαφορετικά πλάνα 

Ο Μιχάλης Μπούσης έκανε ειδική αναφορά μετά τον αγιασμό στο ΒΑΚ για το γηπεδικό και επισήμανε ορθά κατ΄εμέ ότι ο ΟΦΗ πρέπει επιτέλους με την βοήθεια και της πολιτείας (Περιφέρεια και Δήμος Ηρακλείου) να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο γήπεδο σε βάθος τριετίας, το οποίο θα είναι πολλαπλών χρήσεων για να υπάρχουν έσοδα από αυτό όλο το χρόνο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Εξ΄οσων θυμάμαι όμως το γήπεδο που χρονικά χτίστηκε στην Ελλάδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι το AEL F.C Arena το οποίο πλέον ρημάζει με την Λάρισα για την οποία φτιάχτηκε να αγωνίζεται στο παλιό Αλκαζάρ και τον νεοφώτιστο στη Super League 2 Ηρακλή Λάρισας να το χρησιμοποιεί με τις ευλογίες Πηλαδάκη.

Η ΑΕΚ χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτιάξει τη Νέα Φιλαδέλφια, ο Παναθηναϊκός παλεύει τον Βοτανικό, ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ανακαινίσει την Τούμπα, και ο Άρης διεκδικεί και αυτός ένα νέο γήπεδο.

Άρα ρεαλιστικά με τους ρυθμούς που πάει η γραφειοκρατία στην Ελλάδα και η Πολιτεία γενικότερα μόνο αν γίνει ένα θαύμα θα προλάβει ο ΟΦΗ να φτιάξει ένα νέο γήπεδο σε μια τριετία από την στιγμή που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει βρεθεί καν ακόμη ο χώρος που θα γίνει αυτό το μεγάλο έργο.

Επί προεδρίας Μπούση έχουν παρουσιαστεί τέσσερα διαφορετικά πλάνα για το γηπεδικό του ΟΦΗ. Το 2019 στόχος του μεγαλομετόχου του ΟΦΗ ήταν να γίνει ένα νέο γήπεδο στα Καμίνια αλλά αυτό το σχέδιο σύντομα ναυάγησε, για να φτάσουμε μετά δια στόματος Μπούση στο στόχο το να γίνει το νέο γήπεδο του ΟΦΗ στο παλιό αεροδρόμιο Ηρακλείου .Και αυτή η σκέψη όμως δια στόματος και πάλι του Μιχ. Μπούση απορρίφθηκε λόγω του ότι ο ΟΦΗ θα έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το τρίτο πλάνο για την λύση στο γηπεδικό του ΟΦΗ παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 σε ένα τραπέζι του Μηνά Λυσάνδρου με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας με την ανακατασκευή του Γεντί Κουλέ ώστε να γίνει γήπεδο 8.000 θέσεων και επιπέδου 4. Και εδώ όμως όπως φαίνεται κάηκε η όποια προοπτική λόγω του ότι το γήπεδο της ομάδας από την μια είναι πλέον γερασμένο και δεν αντέχει πολλές παρεμβάσεις και λόγω του ότι υπάρχει και το θέμα με το Αρμένικο νεκροταφείο.

Χθες ακούσαμε από τα χείλη του Μιχάλη Μπούση την πιο σωστή για εμένα πρόταση που θα έπρεπε να έχει τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα της άφιξης του και να μην είχαν χαθεί 4 χρόνια με πλάνα για το γηπεδικό που ίσως και οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΟΦΗ γνώριζαν εξ΄αρχής ότι θα έβρισκαν πολλά εμπόδια μπροστά τους για να τα υλοποιήσουν.

Τα περισσότερα χρήματα και πως αυτά αξιοποιήθηκαν 

Ένα άλλο κεφάλαιο που αναφέρθηκε εκτενώς ο Μιχάλης Μπούσης στη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους ήταν και το οικονομικό κομμάτι και τα χρήματα που έχει βάλει στην ομάδα τα οποία δεν αμφισβητούνται γιατί αυτά καταγράφονται πλέον μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και μπορεί να τα δει κάποιος στο ΓΕΜΗ και να τα επιβεβαιώσει.

Όντως λοιπόν ο Μπούσης έχει βάλει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα και είναι ο μόνος που το έχει κάνει αυτό απ΄ολους τους ιδιοκτήτες- προέδρους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την ομάδα,  εκτός από την εποχή του Θόδωρα Βαρδινογιάννη όπου εκεί μπήκε πραγματικά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εδραιωθεί ο ΟΦΗ στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αυτά τα χρήματα όμως αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο ; Εκ του αποτελέσματος λοιπόν και μετά από 4 χρόνια μάλλον όχι καθώς ο ΟΦΗ με τα έσοδα που έχει πλέον σαν εταιρία με τις εμπορικές συμφωνίες που πέτυχε στην 4ετια Μπούση ,αλλά και τις πωλήσεις παικτών που έγιναν κατά καιρούς θα έπρεπε να έχει και πλεόνασμα.

Και όμως αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν σε ένα project των Σαμαράδων που απέτυχε στο μεγαλύτερο βαθμό του, σε σκάουτερ που ζήτημα να τους είδαμε 3-4 φορές στο Ηράκλειο ,και που στην τελική δεν γνωρίζουμε και αν έφεραν και ποιους παίκτες πρότειναν στην ομάδα συν ένα κάρο υπαλλήλους που προσλήφθηκαν για την λειτουργία της ΠΑΕ.

Από αυτά τα κοντά 10 εκ. ευρώ που έχει βάλει ο Μπούσης μέσα σε αυτή την τετραετία πόσα πήγαν για την ανάπτυξη των υποδομών (θυμίζω ότι η ανακαίνιση των γηπέδων στο ΒΑΚ έγινε σε μεγαλύτερο ποσοστό από την επιχορήγηση ύψους 980.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης) και πόσα για την απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών ώστε να αρχίσει τελικά να δημιουργείται μια ισχυρή ποδοσφαιρική βάση στην ομάδα και κάθε καλοκαίρι να μην χρειάζονται 8 με 10 μεταγραφές για να χτιστεί η ομάδα από την αρχή.

Θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι στην τετραετία Μπούση αποκτήθηκαν πάνω από 60 ποδοσφαιριστές αριθμός εξωπραγματικός για μια ομάδα που ήθελε κάθε χρόνο να χτίσει μια ισχυρή βάση αλλά κάθε χρόνο χρεωνόταν όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος με παίκτες κυρίως χαμηλής ποιότητας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το παράπονο για τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου και η άλλη όψη του νομίσματος  

Ο Μιχάλης Μπούσης στη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους εξέφρασε και ένα έντονο παράπονο για το ότι δεν έχει την απαραίτητή στήριξη από τον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική και δεδομένα κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν βοηθήσει έμπρακτα τον ΟΦΗ αδικούνται από αυτή την τοποθέτηση του.

Όταν ήρθε στον ΟΦΗ ο Μιχ Μπούσης οι 33 μέτοχοι της ομάδας του παρέδωσαν τις μετοχές τους χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ βλέποντας στο πρόσωπο του ένα ισχυρό ηγέτη που έλειπε χρόνια από την ομάδα από την στιγμή που έφυγε από την ζωή ο Θόδωρας Βαρδινογιάννης. Θυμάμαι πολύ καλά τον αγώνα που έκανε τότε ο νυν γενικός γραμματέας του ΟΦΗ Δημήτρης Αποστολάκης από πόρτα σε πόρτα για να μαζέψει όλες τις υπογραφές για την παραχώρηση των μετοχών στον Μιχ Μπούση χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος για τους μετόχους .

Πάμε τώρα στους υπόλοιπους επιχειρηματίες της πόλης που κατά τον Μιχάλη Μπούση του γύρισαν την πλάτη. Χωρίς να μπω στην διαδικασία διαφήμισης μεγάλη εταιρία αναψυκτικών της Κρήτης πασίγνωστη πλέον σε όλη την Ελλάδα που στήριζε μέσω του ιδιοκτήτη της έμπρακτα κάθε χρόνο την ομάδα με πολλά χιλιάδες ευρώ έπαψε πλέον να το κάνει αυτό καθώς ο ΟΦΗ επέλεξε μια άλλη εταιρία αναψυκτικών εκτός Κρήτης που πιθανόν έδινε περισσότερα

Άλλες μικρότερες εταιρίες που διαφημιζόταν στο γήπεδο του ΟΦΗ για χρόνια και πέρα από την διαφήμιση έπαιρναν και τα διαρκείας τους κάθε χρόνο και αυτές εξαφανίστηκαν δια μαγείας από τις διαφημιστικές νταμπέλες του γηπέδου . Ξαφνικά ο ΟΦΗ έγινε διαφημιστικά Αθηνοκεντρικός και αυτό κόστισε πολλαπλά στην ομάδα κυρίως στην επαφή της με το ντόπιο επιχειρηματικό στοιχείο.

Άρα λοιπόν μήπως δεν έγινε σωστή  διαχείριση των επιχειρηματιών του Ηρακλείου και κατ΄επέκταση της Κρήτης από τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο του εμπορικού τμήματος τον οποίο εκθείασε για την δουλειά του ο Μιχ .Μπούσης χθες αλλά δεν μας έδωσε μια σαφή απάντηση για το λόγω της αποπομπής του από την ομάδα που παρουσιάστηκε ως παραίτηση.

Όσο για τους ξενοδόχους του Ηρακλείου που και αυτοί έχουν γυρίσει την πλάτη στην ομάδα σύμφωνα με τον Μιχ Μπούση ,αρκετοί εξ΄αυτών τα προηγούμενα χρόνια φεσώθηκαν για τα καλά από τις προηγούμενες διοικήσεις και προφανώς και οι ίδιοι είναι επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν ελαφρά την καρδία τις πόρτες τους στην αποστολή του ΟΦΗ ειδικά σε μια πόλη και ένα νησί που σφίζει απο τουρισμό και βρίσκεις δωμάτια με το κιάλι το μισό και πλέον χρόνο.  Μήπως δεν έχει γίνει και εδώ μια σωστή προσέγγιση σε αυτό το κομμάτι από την διοίκηση της ομάδας γιατί με μια ανταποδοτική διαφήμιση με ένα ξενοδοχείο ο ΟΦΗ ίσως να είχε λύσει το πρόβλημα του . Γιατί εδώ που τα λέμε δεν μπορείς να απαιτήσεις από τον άλλον να σε βάλει τσάμπα μέσα στην επιχείρηση του αν δεν το θέλει και ο ίδιος για τους δικούς του λόγους .

Η πίκρα για την ανακοίνωση των οργανωμένων και το σήκω φύγε του πατέρα του 

Ο ισχυρός άνδρας του ΟΦΗ αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση και στην ανακοίνωση των οργανωμένων του ΟΦΗ η οποία όπως είπε ο ίδιος τον πίκρανε αρκετά και έκανε τον ίδιο τον πατέρα του να του πει να αποχωρίσει από την ομάδα .

Πρώτα απ΄ολα ήταν η πρώτη ανακοίνωση από τις πολλές που έχουν βγάλει οι οργανωμένοι του ΟΦΗ το τελευταίο διάστημα που επέρριψαν ευθύνες στον ίδιο τον Μιχάλη τον Μπούση και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να λέει κάτι και στον ίδιο τον ιδιοκτήτη της ομάδας.

Οι οργανωμένοι μιλούν στην δική τους ποδοσφαιρική γλώσσα πολλές φορές με πάθος αλλά με αγωνία κυρίως για την ομάδα τους. Αυτή εξέφρασαν και στην τελευταία ανακοίνωση τους που αν την διαβάσει από την αρχή μέχρι το τέλος προσεκτικά ο Μιχάλης Μπούσης θα δει ότι συμφωνεί σε πολλά σε αυτά που λένε.

Λένε λοιπόν οι οργανωμένοι για τον Μπούση: “Η ευθύνη πάντα ξεκινάει από τον επικεφαλής της κάθε ομάδας και αυτή που βαραίνει περισσότερο από κάθε άλλον είναι του Μιχάλη Μπούση.” και αυτή είναι η αλήθεια γιατί αυτός καλείται να πάρει αποφάσεις στο οικονομικό κομμάτι.

“Δεν έχουμε καμία διάθεση να αμφισβητήσουμε την προσφορά του στον ΟΦΗ. Είναι γνωστή η σωτήρια πληρωμή όλων των χρεών της ΠΑΕ όταν ήρθε, η ανάβαθμιση του ονόματος του συλλόγου και άλλα πολλά που έχουν συμβεί στην ΠΑΕ και είναι προς την θετική κατεύθυνση. Ο κόσμος του ΟΦΗ ακόμα και πριν από λίγες ημέρες χειροκρότησε τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ στο “Γεντί Κουλέ” και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην εποχή μας συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την ομάδα μας. “ συνεχίζουν στην ανακοίνωση τους οι οργανωμένοι του ΟΦΗ άρα δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση ότι έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

“Τέσσερα χρόνια τώρα δεν παρενέβη ποτέ στα εγκληματικά λάθη που έγιναν, αφήνοντας το ελεύθερο ώστε να έρχονται παίκτες β’ και γ’ διαλογής σκορπώντας τα λεφτά του δίχως να γνωρίζει τι και πως γίνονται. Δεν παρενέβη ποτέ για να σταματήσει τον αγωνιστικό κατήφορο που είναι σε εξέλιξη, δίχως σπασμένα φρένα, βλέποντας την επένδυση του, που δεν αμφισβητείται, να έχει καταλήξει στον πάτο.” λένε σε μια άλλη αποστροφή της ανακοίνωση τους οι οργανωμένοι και ο ίδιος ο Μπούσης ουσιαστικά τους επιβεβαίωσε χθες λέγοντας ότι έχουν γίνει λάθη που εκ του αποτελέσματος έπρεπε να είχαν διορθωθεί νωρίτερα. 

Και καταλήγουν οι οργανωμένοι στην ανακοίνωση τους για την συνάντηση που ζήτησαν να έχουν με τον Μιχάλη Μπούση όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε όπως λένε:Το σύνολο των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ, κομμάτι του οποίου είμαστε και εμείς, έχει ζητήσει επίμονα εδώ και τέσσερα χρόνια συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο. Αυτές οι συναντήσεις δεν έγιναν ποτέ και ο Μιχάλης Μπούσης πρέπει να καταλάβει πως σε αντίθεση με τους καλοπληρωμένους συμβουλάτορες του που τον συνοδεύουν σε γήπεδα, πως ο κόσμος του ΟΦΗ δεν θέλει και δεν έχει κανένα οικονομικό συμφέρον είτε από την ενασχόληση του με την αγαπημένη του ομάδα, είτε από τον ίδιο προσωπικά” 

Ίσως οι αναφορές για το story από την Λεωφόρο μια ημέρα μετά το βατερλο με τον Ιωνικό να ήταν λίγο ακραίες αν θέλετε, αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Εντόι που κατέβηκε από το λεωφορείο πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, η την λύσσα του Αλαφουζου να μην εκδώσει 10 δελτία πιτσιρικάδων ο ΟΦΗ για να μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή του στο γήπεδο με αποτέλεσμα εκείνη τη σεζόν να  αναγκάσουν τον Νίκο Μαχλά να αποσύρει την ομάδα από το πρωτάθλημα.

Το Γεντι Κουλέ των 1.000,,, θεατών και η ατυχής σύγκριση με τον Άρη 

Τέλος ο Μιχάλης Μπούσης αναφέρθηκε και στην απουσία του κόσμου σε ένα τόσο κρίσιμο ματς όπως αυτό με τον Ιωνικό όπου η εικόνα στις εξέδρες του γηπέδου ήταν όντως απογοητευτική.

Το ερώτημα όμως που θα έπρεπε να απασχολεί τον ιδιοκτήτη της ομάδας θα έπρεπε να ήταν πως φτάσαμε μέσα σε 12 αγωνιστικές μόνο να αδειάσει το  Γεντί Κουλέ σε ένα τόσο κρίσιμο ματς.

Γιατί ξαφνικά ο κόσμος του ΟΦΗ που κάποτε γέμιζε σε ματς Γ΄Εθνικής με τον Φωστήρα το Γεντί Κουλέ, σε παιχνίδια Β΄Εθνικής με τον Άρη δεν έπεφτε καρφίτσα έχει γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Το ένα στοιχείο είναι η κακή πορεία σίγουρα αλλά τα καμπανάκια για την απώλεια πολλών φιλάθλων του ΟΦΗ είχαν έρθει από το καλοκαίρι όταν ο ΟΦΗ είχε χαμηλό ιστορικό σε πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας που μαζί με τα χορηγικά απ΄ότι μαθαίνω ξεπέρασαν με το ζόρι τα 1.000.

Για ποιο λόγο άραγε παραδοσιακοί φίλαθλοι του ΟΦΗ που πήγαιναν ανελλιπώς στο γήπεδο δεν πήραν φέτος το διαρκείας τους μετά από πολλά χρόνια. Αυτό που πρέπει να ψάξει βαθύτερα πλέον ο Μιχάλης Μπούσης μαζί με τους συνεργάτες του είναι πως ο κόσμος του ΟΦΗ που κάποτε γέμιζε ένα Παγκρήτιο Στάδιο με 28.0000 κόσμο έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να γεμίσει το μισό Γεντί Κουλέ.

Όταν χάνεις τον πελάτη σου σαν εταιρία γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΦΗ είναι ανώνυμη εταιρία πέρα από ποδοσφαιρική ομάδα αναζητάς τα αίτια που τον έχασες και όχι το ότι απλά σου γύρισε την πλάτη.

Το να συγκρίνουμε τον ΟΦΗ με τον Άρη στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβουν είναι αδόκιμο από πολλές πλευρές γιατί πρώτων ο Άρης απευθύνεται σε μια πόλη και μια ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας που ξεπερνάει τα 2 εκ κατοίκων και βάλε , και δεν είναι ο Νομός Ηρακλείου των πολύ λιγότερων κατοίκων που δεν είναι μόνο ΟΦΗ αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές .

Επίσης ο Άρης ανέβασε με την επάνοδο του τον πήχη πολύ ψηλά από την πρώτη χρονιά έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ από τον ΟΦΗ και έφερε παίκτες ποιότητας από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στη Super League .

Υ.Γ Ο ΟΦΗ και στα δύσκολα του χρόνια μόνος δεν έμεινε ποτέ. Χρειάζονται λοιπόν λεπτοί χειρισμοί από τον Μιχάλη Μπούση και τους συνεργάτες του ώστε να επανέλθει η πίστη του κόσμου στην ομάδα  να γίνει μια σύσφιξη σχέσεων και όλων των δυνάμεων του ΟΦΗ ώστε να μπορέσει η ομάδα με αγάπη και ομόνοια και αφήνοντας στην άκρη πλέον τα λάθη που έχουν γίνει να σώσει την παρτίδα φέτος,  και του χρόνου να πατήσει σε ποιο γερές βάσεις και να επανέλθει και ο κόσμος της ομάδας δυναμικά στο γήπεδο .