Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΟΦΗ: Τα συμπεράσματα απο το πρώτο φιλικό στην Ολλανδία

Ο ΟΦΗ έδωσε χθες στην Ολλανδία το πρώτο του φιλικό τεστ από τότε που ξεκίνησε την προετοιμασία του και γνώρισε την ήττα με 2-0 από την Χέρενφεϊν δείχνοντας όπως ήταν λογικό ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο τόσο από πλευράς φυσικής κατάστασης όσο και από αγωνιστικής. 

Κάνοντας μια δεύτερη ανάγνωση με πιο καθαρή ματιά της χθεσινής εμφάνισης του ΟΦΗ διαπιστώνει κανείς ότι ο Νταμπράουσκας θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα ασκεί ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα και θα προσπαθεί να φεύγει γρήγορα σε αντεπιθέσεις κλέβοντας μπάλες.

Αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για να γίνει στο ποδόσφαιρο καθώς πέρα από την πολύ καλή δουλειά που χρειάζεται στη φυσική κατάσταση μετράει πολύ και το αγωνιστικό προφίλ του ρόστερ που έχει μια ομάδα και αν οι παίκτες που έχει στη διάθεση του ο προπονητής μπορούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού που νομίζω ότι αρέσει και στον κόσμο.

Ένα αρνητικό στοιχείο από το χθεσινό ματς του ΟΦΗ ήταν τα αρκετά κενά διαστήματα στην αμυντική προσήλωση της ομάδας κάτι που έχει και μια λογική τόσο από το γεγονός ότι είναι το πρώτο φιλικό της σεζόν αλλά και από το ότι έχουν προστεθεί αρκετά νέα πρόσωπα στην άμυνα του ΟΦΗ.

Ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο που φάνηκε ήταν η έλλειψη ουσιαστικής ανάπτυξης κυρίως από τα πλάγια της επίθεσης. Μόνο όταν ο Άντριαν Ριέρα (που προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΟΦΗ στο χθεσινό φιλικό) μετατοπίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης τότε ο ΟΦΗ κατάφερε να δημιουργήσει από εκεί το δοκάρι του από στατική φάση αλλά και την μεγάλη διπλή ευκαιρία με τον Γκρόνινγκ.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο ΟΦΗ ίσως θα πρέπει να έχει στο νου του να κινηθεί για την απόκτηση ενός “μπουκαδόρου” εξτρέμ που θα μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές και θα έχει την δυνατότητα να πατάει περιοχή και να σκοράρει.

Με Μοσκέρα, Άντριαν Ριέρα και Μπιφουμά (που τον περιμένουμε πολύ καλύτερο φέτος) στα άκρα της επίθεσης και τον Ντίκο που μπορεί να παίξει ενίοτε εκεί δεν βγαίνει η σεζόν και θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια κίνηση ουσίας σε αυτή την θέση ειδικά μετά και την αποχώρηση των Τσιλιανίδη , Τζου, Καμάου που μπορεί να μην ήταν βασικά στελέχη αλλά αριθμητικά έδιναν επιλογές στις θέσεις των εξτρέμ.

Επίσης ο ΟΦΗ έδειξε μια δυσκολία και στην επίτευξη του εύκολου γκολ και ίσως και εκεί όπως έχω ξαναγράψει παλαιότερα ίσως χρειαστεί ένα σέντερ φορ που θα έχει το εύκολο γκολ και θα πλαισιώσει τους ήδη υπάρχοντες παίκτες για αυτή την θέση. Μα θα μου πείτε ο ΟΦΗ έχει τέσσερις σέντερ φορ αυτή την στιγμή μόνο που Φελίπε και Ντίκο θεωρούνται βασικοί και από πίσω οι λύσεις των Γκρόνινγκ και Ντουρμισάι δεν είναι πρώτης γραμμής για μια ομάδα που θέλει να παλέψει με αξιώσεις για την είσοδο της στα πλέϊ οφ φέτος.

Πάμε τώρα και στα θετικά του χθεσινού φιλικού αγώνα γιατί πάντα μέσα από κάθε ήττα υπάρχουν τα αρνητικά αλλά και τα θετικά στοιχεία που μπορούν να προκύψουν. Στα θετικά στοιχεία λοιπόν καταγράφεται το γεγονός ότι όποτε ο ΟΦΗ είχε την κατοχή της μπάλας στα πόδια του έπαιζε με ηρεμία αλλά και γρήγορη ταχύτητα στην μετάβαση ειδικά για την χρονική περίοδο που βρισκόμαστε έχοντας κάνει οι παίκτες του Νταμπράουσκας μόλις 17 ημέρες προετοιμασία.

Ο άξονας της μεσαίας γραμμής αναμένεται να είναι και φέτος το δυνατό σημείο της κρητικής ομάδας με τον Τοράλ παρότι βγήκε στο 34΄να δείχνει ότι δεν ξενέρωσε καθόλου που χάλασε η μεταγραφή του στο Κατάρ, και τους Μπάκιτς, Μεγιάδο, Ντιουσέ και Νέιρα να δείχνουν ορεξάτοι και αυτοί από την μεριά τους.

Με δεδομένο ότι περιμένουμε ακόμη ένα παίκτη πρώτης γραμμής που θα μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια στις θέσεις 6 και 8 η πληρέστερη και ποιοτικότερη γραμμή του ΟΦΗ και την φετινή σεζόν δείχνει ότι θα είναι η μεσαία γραμμή του.

Στα κέρδη του χθεσινού αγώνα και η εμφάνιση του Νίκου Χριστογεώργου στο πρώτο ημίχρονο. Ο υψηλόσωμος γκολκίπερ δικαιολόγησε σε ένα βαθμό τα καλά λόγια που ακούγονται για αυτόν στο ΒΑΚ και έδειξε ότι παίρνοντας παιχνίδια στα πόδια του και αποκτώντας αυτοπεποίθηση κάτι πολύ σημαντικό για ένα τερματοφύλακα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο Μανδά για την κρητική ομάδα.

Ο 23χρονος είχε καλές επεμβάσεις στα σουτ και τις φάσεις που δέχθηκε η εστία του στο πρώτο μέρος του φιλικού με την Χέρενφεϊν και παρότι θα μπορούσε να είχε καλύτερη αντίδραση η θέση στο 0-1 των Ολλανδών η γενικότερη εικόνα του κρίνεται πολύ θετική στο πρώτο φιλικό τεστ της σεζόν.

Εν κατακλείδι ασφαλή συμπεράσματα για την αγωνιστική ταυτότητα του ΟΦΗ σαφώς και δεν μπορούν να βγουν από μόνο και ένα φιλικό αλλά το ζητούμενο είναι όπως είπε και ο Νταμπράουσκας πολύ σωστά στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς ότι θα πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται τα λάθη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τα φιλικά προετοιμασίας για να είναι απόλυτα έτοιμες οι ομάδες στην εκκίνηση των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων τους.