Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολυμπιακοί Αγώνες, Ποδηλασία: Οι γυναίκες της Μεγάλης Βρετανίας πήραν το χρυσό σπάζοντας τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ

Η Μεγάλη Βρετανία κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αυτή τη φορά στο ομαδικό της ποδηλασίας πίστας.

Στο εν λόγω άθλημα συμμετέχουν τριμελή πληρώματα και τη Μεγάλη Βρετανία εκπροσώπησαν οι Έμμα Φίνουκειν, Κέιτι Μάρτσαντ και Σόφι Κέιπγουελ.

Ο αγώνας διαρκεί 3 γύρους και κάθε αθλήτρια οφείλει να προπορεύεται για έναν ολόκληρο γύρο προτού αφήσει την πίστα. Αυτό σημαίνει πως στον τρίτο και τελευταίο γύρο έχει μείνει μόνη, μία αθλήτρια και το χρονόμετρο σταματάει μόλις αυτή περάσει τη γραμμή τερματισμού.

Οι Βρετανίδες έσπασαν αρχικά το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχαν οι Κινέζες από τις 26 Ιουνίου του 2024 στον προκριματικό γύρο με 45.472 δευτερόλεπτα.

Στον δεύτερο γύρο οι ομάδες αναμετρώνται ανά 2 σε head-to-head αναμετρήσεις. Σε αυτή τη φάση το γερμανικό πλήρωμα απέκλεισε το αντίστοιχο του Μεξικού κάνοντας εκ νέου παγκόσμιο ρεκόρ με 45.377.

Οι Γερμανίδες όμως δεν παρέμειναν κάτοχοι του ρεκόρ για πολύ δεδομένου ότι στην αμέσως επόμενη “μονομαχία”, η Νέα Ζηλανδία επικράτησε της Πολωνίας σε 45.348 δευτερόλεπτα. Ούτε αυτός ο χρόνος βέβαια θα παρέμενε στα βιβλία των ρεκόρ για πολύ, αφού στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση οι Βρετανίδες απέκλεισαν το πλήρωμα που εκπροσώπησε τον Καναδά με 45.338.

Οι αθλήτριες από τη Μεγάλη Βρετανία ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί. Στον μεγάλο τελικό η επίδοσή τους ήταν ακόμα καλύτερη, σταματώντας το χρονόμετρο σε 45 δευτερόλεπτα και 186 εκατοστά σημειώνοντας εκ νέου παγκόσμιο ρεκόρ, το 3ο προσωπικό τους και 5ο συνολικά, εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο για την πατρίδα τους.

Στο μοναδικό αυτό κατόρθωμα προστίθεται ακόμη μεγαλύτερη αξία, όταν συνοπολογιστεί το γεγονός ότι οι αθλήτριες της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησαν τις 3 κούρσες τους την ίδια ημέρα και μάλιστα σε διάστημα 3 ωρών.