Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ευρωμπάσκετ: Ήττα από την Τσεχία για την Εθνική γυναικών και αποκλεισμός (79-76)

Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών τέλος για την Ελλάδα! Η Εθνική ομάδα έχασε από την Τσεχία με 76-79 το απόγευμα της Δευτέρας (19/6) στο πρώτο νοκ άουτ της διοργάνωσης και πληρώνοντας την πολύ μέτρια 4η περίοδό της αποχαιρέτησε τη συνέχεια του τουρνουά με την Παυλοπούλου να μην καταφέρνει να ισοφαρίσει στην εκπνοή! Οι νικήτριες, από την άλλη μεριά, θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά την Ουγγαρία με φόντο την 4άδα του Ευρωμπάσκετ.

Με κύριες πρωταγωνίστριες της Φασούλα και Παυλοπούλου, η ελληνική ομάδα μπήκε πολύ μεστά στο ντέρμπι των νοκ άουτ και με εξαίρεση μόνο μια φορά λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα μέσα από τα χέρια της. Μάλιστα, η πρώτη ήταν η κύρια υπεύθυνη σχεδόν για τους μισούς από τους πόντους που πέτυχε το σύνολο του Πέτρου Πρέκα σε αυτό το πρώτο ημίχρονο γράφοντας τους 17 (με 8-10 σουτ και 1-2 βολές) από τους 42 που εκείνο πέτυχε, με την τελευταία την ίδια στιγμή να μοιράζει εννιά ασίστ και να έχει συμμετοχή στο 53% των ελληνικών καλαθιών ακόμα και αν δεν σκόραρε καθόλου αναλαμβάνοντας μόνο ένα σουτ.

Η Φασούλα και η Σπανού μπήκαν πολύ δυναμικά και με 13 (από τους 15) γρήγορους πόντους έφεραν την Ελλάδα τόσο στο 0-4 στο 2′ όσο και στο 11-15 στο 7′, με την ευστοχία της Τσεχίας από την περίμετρο αλλά και την τρομερή κυκλοφορία της μπάλας από μεριάς της (5 ασίστ σε έξι καλάθια για ούτε ένα λάθος) να κάνει τη διαφορά για τον αντίπαλο όμως και να ισορροπεί άμεσα την κατάσταση για όλο το πρώτο μέρος ακόμα και αν η χώρα μας ήταν διαρκώς μπροστά στον πίνακα του σκορ έστω και με μικρές αποστάσεις.

Η Ελλάδα εξακολουθούσε και μετά την ανάπαυλα να πατάει καλύτερα στο γήπεδο και με την τριάδα των Φασούλα (21 πόντοι, 7 ριμπάουντ), Σπανού (18 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και Χριστινάκη (11 πόντοι, 8 ριμπάουντ) να κάνουν… όργια και να μετρούν πάνω τους το 88% των συνολικών της πόντων, η αρμάδα του Πρέκα έφτασε τόσο στο 44-46 στο 24′ όσο και στο 52-57 στο 28′ και το 56-59 στο 29′. Παράλληλα, κρατώντας τον «εχθρό» μόλις στο 38% εντός πεδιάς και το 29% σε 7 δίποντα η χώρα μας έδειχνε πιο ικανή από ποτέ για να αυξήσει την απόστασή της.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε πότε, με την ελληνική ομάδα να κολλάει στους μόλις 4 πόντους από το 29′ μέχρι και το 35′ -κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην Τσεχία να περάσει εκείνη τώρα μπροστά με ένα ηχηρό 13-4 επί μέρους σκορ σε αυτό το διάστημα (69-63 στο 35′). Μέχρι και αυτό το σημείο, η Ελλάδα μετρούσε μόλις 2 πόντους στην 4η περίοδο…

Στη συνέχεια μάλιστα, ακόμα και αν η Παυλοπούλου και η Σπανού μας έφεραν σε απόσταση καλαθιού, η Holesinska με ένα καίριο γκολ – φάουλ έφερε και πάλι τις Τσέχες στο +5 (72-67) πριν μειώσει η Φασούλα στους 4 με 1/2 βολές στο 38’… Η ίδια παίκτρια λίγο αργότερα με ένα νέο γκολ – φάουλ έκανε το 75-68 και καθάρισε εν ολίγοις το ντέρμπι.

Μπορεί να έχασε μια καίρια βολή λίγο αργότερα, αλλά η Παυλοπούλου με 4 αναπάντητους πόντους (ένας με βολή και ένα τρίποντο) έφερε την Ελλάδα από το… πουθενά σε απόσταση ενός πόντου (75-74) με λιγότερο από 17” να απομένουν. Η Holesinska από τη γραμμή των βολών όμως, ήταν και πάλι ψύχραιμη και έκανε το 77-74 με 15” για το τέλος. Αν και η Τσινέκε αστόχησε σε ένα τρίποντο, η ασταμάτητη Φασούλα μάζεψε άλλο ένα ριμπάουντ και από κοντά, με 7” για το τέλος, έγραψε το 77-76, με τον αντίπαλο ωστόσο να έχει ακόμα τις τύχες του στα χέρια του -με την Holesinska να είναι για άλλη μια φορά ψύχραιμη και την Παυλοπούλου να αστοχεί στην εκπνοή για την ισοφάριση…

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 41-42, 61-61, 79-76

Ελλάδα (Πρέκας): Φασούλα 26, Σπανού 22 (1), Χριστινάκη 11 (1), Τσινέκε 7 (1), Σταμολάμπρου 4, Μποσγανά, Παυλοπούλου 6 (1), Σωτηρίου, Σταμάτη, Αλεξανδρή, Δίελα, Καρλάφτη.